Bij Harkes Begrafenissen staan de wensen van de nabestaanden centraal

Nieuws
Praten over de dood doet niemand graag. Toch is het belangrijk het erover te hebben, vindt Dennis Harkes.
Praten over de dood doet niemand graag. Toch is het belangrijk het erover te hebben, vindt Dennis Harkes. Foto: Rob Langerak

BOSKOOP- Praten over de dood doet niemand graag. Toch krijgen we er vroeg of laat allemaal mee te maken en dan is het goed als je daar vooraf over hebt nagedacht en wat zaken hebt vastgelegd. “Verlies van een dierbare is een zware en emotionele gebeurtenis. Nabestaanden weten vaak geen raad met hun verdriet, maar toch moeten er praktische zaken worden geregeld”, zegt eigenaar Dennis Harkes van Harkes Begrafenissen uit Boskoop.

Rob Langerak

Hij zit 25 jaar in het vak en nam rond de eeuwwisseling de Algemene Boskoopse Begrafenisonderneming van de heer W. van Berkesteijn in Boskoop over. Sindsdien staat Harkes onder de naam Harkes Begrafenissen nabestaanden in alles terzijde. Daarbij staan een goede dienstverlening en het geloof centraal. “Wij doen daarom alleen begrafenissen in gedachtenis aan het woord van de Heere” vertelt hij. Dit is ook de reden waarom gelovigen uit de hele regio zijn bedrijf weten te vinden. De manier waarop de begrafenis is geregeld, draagt volgens Harkes positief bij aan de verwerking van uw verlies. 

Persoonlijk

Harkes Begrafenissen onderscheidt zich volgens de ondernemer door zo persoonlijk mogelijk te zijn met hulp op maat en dagelijks contact met de familie te onderhouden. “Daarbij proberen wij zo onzichtbaar mogelijk te zijn en bezoeken vooral ‘s ochtends te doen. Zo zorg je ervoor dat nabestaanden momenten kunnen inbouwen om alleen met de directe familie samen te zijn. Maar, als het nodig is staan wij altijd voor hen klaar.”

Heel verschillend

Harkes vertelt dat de gesprekken met nabestaanden heel verschillend zijn. “Soms is alles vooraf helder, maar het komt ook voor dat kinderen niet weten wat de wensen van hun ouders zijn. Zij moeten dan keuzes maken voor de rouwkaart of vragen beantwoorden als: is er na de rouwplechtigheid koffie met cake of kiezen zij voor een broodmaaltijd? Wat past het best bij de overledene? Dat geldt ook voor de psalmen, gezangen of liederen bij de kerkdienst, maar dat wordt in overleg met de familie meestal door de dominee bepaald.”

Opgebaard

Overledenen kunnen thuis, in een rouwkamer op de begraafplaats of in de kerk worden opgebaard. Harkes adviseert om – als dit mogelijk is – dit thuis te doen. Volgens hem gebeurt dat in negen van de tien keer. “Dat is sowieso het goedkoopst, maar vooral ook de mooiste manier om afscheid te nemen. Je bent niet afhankelijk van de tijden en de kosten van een rouwcentrum, maar je kunt zelf de bezoektijden regelen. Zo kunnen kleinkinderen niet alleen afscheid nemen van hun opa of oma, maar bijvoorbeeld ook van hun woning.”

Kinderen

In de afgelopen 25 jaar heeft Harkes al veel meegemaakt. “Begrafenissen van kinderen vergeet je nooit. Dat maakt altijd veel indruk. Zowel bij mij als bij onze vaste dragers. Ook de afgelopen periode was door corona heel lastig met condoleren en een beperkt aantal bezoekers bij de begrafenis. Welke familieleden mochten er wel of niet komen toen er maar dertig mensen bij een uitvaart aanwezig mochten zijn? Soms moest de helft van de familie thuisblijven, heel verdrietig.”
Harkes vertelt dat hij gelukkig snel contact kon leggen met een bedrijf dat vanuit de kerk en vanaf de begraafplaats live-streams verzorgde, zodat ook de thuisblijvers het afscheid konden volgen.

Gegevens

Om uw wensen voor de begrafenis duidelijk te maken, kunt u via de website www.harkesbegrafenissen.nl de brochure “Zo wil ik het als mijn begrafenis daar is” aanvragen. Dit boekje is een goede leidraad om keuzes te maken en belangrijke zaken aan te geven. Via telefoonnummer (0172) 21 21 22 kunt u Harkes Begrafenissen ook vragen om een vrijblijvend en kosteloos advies.