‘Ik ben haar grootste fan en zij die van mij’

Nieuws
Herman van der Zwet (95) is misschien wel de beroemdste opa van Nederland. Zijn kleindochter, zangeres Tess Merlot, schreef een lied over hem: 'Grand-père'.
Herman van der Zwet (95) is misschien wel de beroemdste opa van Nederland. Zijn kleindochter, zangeres Tess Merlot, schreef een lied over hem: 'Grand-père'. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Is Herman van der Zwet (95) straks de beroemdste opa van Nederland? Het zou zomaar kunnen, want kleindochter Tess van der Zwet heeft een lied over hem uitgebracht, met heuse videoclip. Onder haar artiestennaam Tess Merlot bezingt zij haar geliefde ‘Grand-père’. Herman is trots: “We hebben een bijzondere band.”

Morvenna Goudkade

Als klein meisje luisterde Tess al graag naar de verhalen van opa. Omgekeerd luistert Herman altijd naar zijn kleindochter, naar haar belevenissen. Zeker nu haar carrière in een stroomversnelling is gekomen. “Ik ben haar grootste fan en zij die van mij”, vertelt hij.

Herman woont vlakbij het Rosarium in Boskoop en arriveert op de scootmobiel. De rozen hebben zijn bovengemiddelde belangstelling, want hij is heel lang rozenveredelaar en rozenkweker geweest. “Sommige rozen die hier staan heb ik nog veredeld, zoals Queen Elisabeth en Spek’s Yellow.” 

‘Ik had tranen in mijn ogen’

Op 27 augustus lanceerde zijn kleindochter haar nieuwe single ‘Grand-père’, speciaal voor opa hield ze een miniconcert bij het Rosarium. Herman was er uiteraard bij, als eregast. “Een mooi moment”, blikt hij terug. Hij was best emotioneel, bekent hij. “Ik had tranen in mijn ogen.”

Herman zit boordevol verhalen, vertelt zijn kleindochter altijd. Wil hij vertellen over zijn leven? “Ja, maar waar moet ik beginnen? Ik kan er wel een boek over schrijven.”

Herman groeit op in Boskoop  Op zijn veertiende gaat hij van school, werken als boomkwekersknecht. “Dat was zo in die tijd, je moest werken om geld te verdienen voor het gezin. Er waren thuis twaalf kinderen. Ik verdiende twee gulden per week, voor zes dagen werk.”

‘Met Miep dansen bij Janssen’

In de oorlog beleeft hij spannende avonturen. Hij vertelt over een nachtelijke tocht met een ‘bok’, een kwekersboot, vol planten. “Ik deed dat samen met een vriend, ik was 17. Wat wij niet wisten, dat onder die planten wapens verborgen waren voor het verzet. Als we Duitsers tegengekomen waren, hadden we het niet overleefd.” Na de oorlog ontmoet Herman een leuk meisje, Miep uit Gouda. “We gingen dansen bij Janssen, dat was voordat het een ijssalon werd. Maar daarna kwam ze niet meer, dus ik ben een jaar naar Engeland gegaan, naar een rozenkwekerij.”  Als hij terugkomt, ziet hij Miep weer en krijgen ze alsnog verkering. In 1956 zijn ze getrouwd. “Maar pas na twee jaar hadden we een huis. Er kwamen in die tijd heel veel vluchtelingen uit Hongarije. Er waren niet genoeg huizen.” 

Herman werkt jarenlang als rozenveredelaar, waarvoor hij veel naar Engeland reist. Verder heeft hij een eigen rozenkwekerij. De kwekerij wordt later overgenomen door zoon Dick, de vader van Tess. “Als kind neuriede ze al liedjes, toen ze nog heel klein was”, weet haar opa. Hij vertelt over de videoclip bij het nummer ‘Grand-père’. “Daarin zijn we aan het vissen, dat deden we vroeger heel vaak. Ik heb tijdens het filmen nog een grote baars gevangen, we gingen wel écht vissen natuurlijk.”

Er is ook verdriet in zijn leven, om Miep die niet bij hem kan wonen. Zij woont in zorgcentrum Floravita, Herman in een naastgelegen aanleunwoning. Maar door een grote verbouwing van Floravita, verblijft Miep nu al maandenlang in een verpleeghuis in Gouda. “Ik ga haar om de dag opzoeken daar. Ze heeft spierreuma en kan bijna niets. Ze kent me wel hoor. Gelukkig gaat Floravita binnenkort weer open en dan komt ze terug.” 

Zijn kleindochter geeft hem kracht, zegt hij. “Dan komt ze ‘s avonds opeens even langs. Opi, ik kom u een knuffel geven”, zegt ze dan. Zo’n lieve meid.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 352

Bekijk hier de videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=bugfC9Oy5Sc.