Little Ruby is de allermooiste en beste plant!

Nieuws
Met zijn allen bij winnares Little Ruby: vlnr Michiel Gerritsen, Helma van der Louw, Jan de Vries, Sebastiaan van der Heijden en Jordy Gijsbrechts.
Met zijn allen bij winnares Little Ruby: vlnr Michiel Gerritsen, Helma van der Louw, Jan de Vries, Sebastiaan van der Heijden en Jordy Gijsbrechts. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP/HAZERSWOUDE – Ze is de allermooiste en haar naam is Little Ruby! Bij de verkiezing ‘Beste Nieuwigheid’, tijdens de Najaarsbeurs van GROEN-Direkt, is de opvallende vlinderstruik gekroond tot mooiste en beste plant. Door de vakjury zijn aan negentien planten medailles toegekend: zeventien keer brons en één keer zilver. Little Ruby kreeg als enige goud. 

Morvenna Goudkade

Het is altijd een spannend moment bij de plantenverkiezing. Alle deelnemers staan op hun mooist opgesteld op de beursvloer. De keuringscommissie heeft haar werk gedaan en nu is het wachten op de uitslag. Het beurspubliek verzamelt zich rondom de presentatie, journalisten halen hun opschrijfboekje tevoorschijn en fotografen houden camera’s in de aanslag. Een lichte opwinding is voelbaar.

De jury wil de planten voelen, zien en ruiken

Die neemt toe als presentator Helma van der Louw het woord neemt. Ze is voorzitter van KVBC, Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen, die de keuring verzorgt. 

De jaarlijkse verkiezing is op een andere manier gehouden. Niet tijdens Plantarium, zoals traditie is, want de internationale boomkwekerijvakbeurs gaat ook dit jaar niet door. Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij, organisator van Plantarium, heeft goed contact met tuinplantengroothandel GROEN-Direkt en die is nu te hulp geschoten. Het bedrijf biedt onderdak aan de verkiezing en doet dat tijdens de Najaarsbeurs, op 25 en 26 augustus. Voor GROEN-Direkt een bijzondere editie, want het bedrijf bestaat 25 jaar. “We zijn heel blij met deze oplossing. Een verkiezing als ‘Beste Nieuwigheid’ zou niet digitaal kunnen plaatsvinden”, zegt Van der Louw. “De juryleden willen de planten voelen, zien en ruiken.” 

Het zijn de mooiste planten die worden ingezonden voor de verkiezing. Maar alleen mooi zijn? Daar red je het als plant niet meer mee. Je moet ook vernieuwend zijn, klimaatbestendig, sterk en gezond en bijdragen aan biodiversiteit. Volgens de jury heeft Little Ruby het totaalplaatje: hoge sierwaarde, sterk, gezond, goed toepasbaar en zeer vernieuwend, want de opvallende bloemkleur bestond nog niet bij een vlinderstruik. 

Sebastiaan van der Heijden en Jordy Gijsbrechts, van het winnende boomteeltbedrijf Van Son & Koot staan er glunderend bij. Ze worden gefeliciteerd door KVBC-voorzitter Helma van der Louw en door Jan de Vries, directeur van Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij. Ook Greenport-voorzitter Michiel Gerritsen is van de partij. 

Van Son & Koot is gevestigd in Kaatsheuvel, maar heeft ook Boskoopse roots. De Boskoopse Greenport is dan ook bekend terrein. Veel kwekers komen de mannen even feliciteren. Winnares Little Ruby staat intussen te shinen op het hoofdpodium. 

“Geweldig dat we hebben gewonnen”, vindt Sebastiaan van der Heijden, die uitlegt dat Little Ruby deel uitmaakt van de serie Butterfly Candy. “Andere planten uit de reeks zijn bijvoorbeeld Little Purple, Little White en Little Pink. Het zijn allemaal vlinderstruiken, maar dan heel compact en geschikt voor de kleine tuin en voor terras en balkon.” De jury blijkt zeer gecharmeerd van de collectie, want behalve goud voor winnares Little Ruby, is er ook nog zilver voor Little Pink en brons voor de overige vier plantenzusjes. 

“Een heel mooi resultaat”, zegt Jordy Gijsbrechts, met een grijns van oor tot oor. 

Kwekers in de Greenport Regio Boskoop vallen ook in de prijzen met hun planten. Zo zijn er medailles voor Hoogeveen Plants, Joh. Stolwijk en Zonen Boomkwekerijen, Rijnbeek Vaste Planten, Kolster BV, Marco de Wit Boomkwekerij en Valkplant BV. 

Mooie planten? Jazeker, maar er kan er maar één de mooiste zijn. En dat is Little Ruby.