‘Wij gaan de schouw terugbrengen’

Nieuws
Fred Booy (links) en William van Wijngaarden in een oude schouw, op de locatie van het toekomstige Schouwenerf in Boskoop.
Fred Booy (links) en William van Wijngaarden in een oude schouw, op de locatie van het toekomstige Schouwenerf in Boskoop. ((Foto: Morvenna Goudkade))

BOSKOOP – Lange tijd was er radiostilte over de komst van een historische botenwerf in Boskoop. Vorige week werd die stilte verbroken en bleek dat er achter de schermen hard is gewerkt. Komend najaar al gaat Het Schouwenerf van start, aan de Overslag Biezentocht in Boskoop. Een initiatief van William van Wijngaarden (63) en Fred Booy (60).

Door Morvenna Goudkade

De deelnemers aan Tuinpad Rijneveld Boskoop, afgelopen zaterdag, kregen al een tipje van de sluier opgelicht. De toekomstige botenwerf was in de vaarroute opgenomen. De plannen voor een botenwerf bestaan al langer. Vier jaar geleden wilde Fred Booy er mee beginnen, bij de Boskoopse Rijneveld-sluis, maar dat stuitte op problemen. Daarna nam William van Wijngaarden het stokje over. En nu zitten ze samen in de nieuwe Stichting Schouwenerf. 

“Het grote voordeel is dat ik de botenwerf en een vaarroute op eigen grond kan ontwikkelen”, vertelt Van Wijngaarden. “Ik heb een grote loods, die perfect is als botenloods en ik heb water. Het terrein, aan de Overslag Biezentocht, ga ik helemaal inrichten als ‘schouwenerf’.”

Van Wijngaarden en Booy zijn allebei liefhebbers van de oer-Boskoopse schouw: houten boten, waarmee kwekers eeuwenlang hun planten vervoerden en die nog mondjesmaat worden gebruikt. Zoals door Fred Booy: “Op mijn kwekerij hebben we de schouw nodig voor aan- en afvoer. Op het land is het pad te smal, over water is het veel handiger.”

Er zijn niet veel kwekers meer met een schouw, weet Booy. “Maar de schouw behoort tot ons culturele erfgoed. Hij moet behouden blijven, vinden wij.” Bij Het Schouwenerf, dat inmiddels subsidie heeft gekregen, zullen oude schouwen worden gerestaureerd. Het moet een toeristische trekpleister worden, want recreatie en toerisme worden steeds belangrijker in de regio. “Bezoekers kunnen straks zelf een vaartochtje maken met de schouw”, vertelt Van Wijngaarden. 

Hij heeft al toestemming om een vaart aan de voorzijde van de loods door te trekken, zodat de botenwerf nog aantrekkelijker wordt. “Je kunt hier dan een rondje varen. Het terrein ga ik inrichten in de stijl van het Boskoopse landschap, met tuinen en boomgaarden. Schouwenerf wordt een dagattractie voor het hele gezin, in combinatie met andere Boskoopse attracties.”

Fred Booy is ook enthousiast. “Wij gaan de schouw terugbrengen in Boskoop”, belooft hij. Waarom ze zich zo sterk maken voor de oer-Boskoopse boten? “Ik heb altijd iets met schouwen gehad”, zegt Van Wijngaarden, in het dagelijks leven ondernemer in de interieurbouw. “Ik  heb beurtschippers in mijn familie, het zit in mijn genen. Die schouw is ons varend erfgoed.” Daar is Booy, kweker en adviseur voor landschapsprojecten, het mee eens. Hij is actief bij de Historische Vereniging Boskoop en was ook lid van het Platform Recreatie en Toerisme (PReT). “Ik zie heel veel mogelijkheden voor de schouw.”

De eikenhouten boten worden sinds 1980 niet meer gemaakt. Daarom wil Van Wijngaarden, naast restaureren van bestaande schouwen, ook nieuwe schouwen gaan bouwen, volgens het oude ambacht. 

“Ik heb contact met Jack en Monique Veldman van Archeon en met archeoloog Tom Hazenberg, die daar de Romeinse Zwammerdamschepen restaureert”, zegt Van Wijngaarden. “Zij zien wel iets in een samenwerking, als straks ‘Het Schouwenerf gaat beginnen.” En dat duurt niet zo lang meer, onthult Booy. “We gaan 30 oktober van start.”