Miljoenste prik GGD Hollands Midden gezet in Alphen

Nieuws
Zaterdag 21 augustus behaalde GGD Hollands Midden naar eigen zeggen een mijlpaal: de miljoenste prik.
Zaterdag 21 augustus behaalde GGD Hollands Midden naar eigen zeggen een mijlpaal: de miljoenste prik. ((Foto: GGD Hollands Midden))

ALPHEN/REGIO - GGD Hollands Midden zet steeds meer mobiele prikbussen in de regio, om zo ‘voor iedereen bereikbaar te zijn’. De GGD gaat in Hollands Midden ook testbussen inzetten, die risicogericht ingezet kunnen gaan worden. Onlangs werd in Alphen aan den Rijn de miljoenste prik gezet. De testlocatie in Alphen blijft voorlopig geopend. 

Op woensdag 1 september komt in Roelofarendsveen een prikbus. Daarmee staat het aantal prikbussen dat wekelijks in de regio staat op acht. “Op deze manier zijn we voor veel inwoners nog beter bereikbaar. Kom langs als je nog niet gevaccineerd bent”, stelt GGD Hollands Midden.
“Inmiddels zijn de eerste mensen voor de tweede keer naar de prikbus geweest; zij kwamen hun tweede Pfizer-prik halen. De corona-artsen benadrukken hoe belangrijk het is om ook de tweede vaccinatie te halen.” Kijk voor de exacte dagen en tijden van de prikbus op www.ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona.

Tijdens de introductieweek EL CID in Leiden hebben we gedurende 6 dagen 7.123 studenten getest met een sneltest. Tien van deze studenten bleken besmet met corona. Nikita van den Berge, corona-arts GGD Hollands Midden: “Onze werkwijze voelt goed, omdat we aan de voorkant vrij snel de besmette studenten uit de groep konden halen en we zo actief het coronavirus hebben bestreden”. 

“Doordat meer mensen zich hebben laten vaccineren is de vraag naar testen de laatste tijd sterk afgenomen”, legt GGD Hollands Midden uit. “Vanaf afgelopen zondag hebben we dan ook de testlocatie in Katwijk gesloten. De testlocaties in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn blijven geopend.” Tegelijkertijd houdt de GGD rekening met een mogelijke stijging van het aantal besmettingen en de behoefte aan testcapaciteit. “Die stijging kan veroorzaakt worden door terugkerende vakantiegangers uit het buitenland. Reizigers wordt namelijk geadviseerd zich te laten testen. Daarnaast kan de start van het nieuwe schooljaar zorgen voor meer besmettingen en daarmee de vraag naar meer risicogericht testen.”

De GGD gaat vanaf september werken met mobiele testbussen. Deze worden ook ingezet om te testen waar een mogelijke stijging van het aantal besmettingen te verwachten is. Zonder afspraak daar testen waar het nodig is. “Tijdens de vorige meting waren er minder mensen voorstander van het vasthouden aan de basismaatregelen. In deze laatste meting, van begin augustus, zien we dat het draagvlak onder deelnemers deze ronde gelijk gebleven of zelfs weer is gestegen. Het vermijden van drukke plekken, 1,5 meter afstand houden, thuiswerken en het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer krijgt van de deelnemers weer meer steun”, aldus de GGD. “Waarschijnlijk heeft dit te maken met de recente opleving van het virus.” Op zaterdag 21 augustus heeft GGD Hollands Midden de miljoenste prik gezet. Een 14-jarige jongen die samen met zijn vader naar de vaccinatielocatie in Alphen was gekomen kreeg de prik. Hij ontving van wethouder Han de Jager een mooie bos bloemen. “Samen met de inzet van onze partners hebben we deze mijlpaal kunnen behalen.”

Sneltestlocatie speciaal voor studenten.