‘Ik wil een kunstwerk maken met kleur’

Nieuws
Landschapsarchitect Peter Verkade maakt het ontwerp voor de Floriade: "Ik wil niet op safe spelen, ik wil dat het fantastisch wordt."
Landschapsarchitect Peter Verkade maakt het ontwerp voor de Floriade: "Ik wil niet op safe spelen, ik wil dat het fantastisch wordt." Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Een tijdje geleden was de grote vraag: wie maakt het ontwerp voor de Floriade? Wie gaat de inzending ‘From Boskoop’ een spectaculair aanzien geven? Inmiddels kan de vraag beantwoord worden: het is Boskoper Peter Verkade (50). De landschapsarchitect is enthousiast.

Morvenna Goudkade 

“Ik vind het heel leuk dat ik het ontwerp mag maken. Ik ben trots op Boskoop”, zegt Peter, die meteen is begonnen, want de voorbereidingen voor de Floriade Expo zijn in volle gang. De wereldtuinbouwtentoonstelling wordt om de 10 jaar in Nederland gehouden. Volgend jaar staat de Floriade van 14 april tot en met 9 oktober in Almere. Er worden miljoenen bezoekers verwacht. 

‘Kabelbaan was mijn inspiratie’

Onder de noemer ‘From Boskoop’ doen kwekers uit de Greenport Boskoop mee met een collectieve inzending. Daarvoor is een kavel beschikbaar van 1700 m2. En daar moet een spraakmakend ontwerp voor komen. Gaat dat hem lukken, krijgen de bezoekers straks een wow-gevoel? “Nou, dat is wel de bedoeling. Er zijn heel veel randvoorwaarden bij de Floriade, er ligt een pakket aan eisen. Je kan denken, we spelen op safe, maar dan wordt het heel veilig. Dat wil ik niet, Ik wil dat het fantastisch wordt.” Er loopt een kabelbaan over het Floriade-terrein, vertelt Peter, en dat bracht hem op een idee. “De kavel van From Boskoop ligt direct onder de kabelbaan. Van bovenaf kijk je op onze inzending.” 

‘Brug en schouw als fotomoment’

Vervolgt: “Op Google Earth zie je Boskoop als een patchwork. Een kunstwerk met kleurtjes, kaveltjes en slootjes. Dat is mijn inspiratie geweest. Ik wil een kunstwerk maken met kleur. Als je dan in die kabelbaan zit en door je oogharen kijkt, zie je ons slagenlandschap, dat is het idee.” Behalve met planten, wordt de kavel ingevuld met een karakteristiek bruggetje, een schouw en een kas. “Brug en schouw dienen voor nog meer beleving en zijn leuk voor een fotomoment. De kas dient voor informatie.”

Peter is al zijn hele leven bezig met ontwerpen. Geboren en getogen in Boskoop, studeerde hij landschapsarchitectuur in Wageningen en modules stedenbouw aan de TU Delft. Hij  heeft eigen bureau in Boskoop, met twee collega’s. “Landschapsarchitectuur is een heel boeiend vakgebied”, vindt hij. “Het gaat niet alleen om ontwerpen, maar ook om cultuurhistorie, klimaat, omgeving en betrokkenheid van mensen, actuele zaken.” Of hij altijd al wist dat hij landschapsarchitect wilde worden? “Nee, dat niet. Als kind was ik wel graag aan het tekenen en ik was veel buiten. En zoals elke Boskoopse jongen, werkte ik zaterdag op de kwekerij, op mijn knietjes in de tuin.” Nog zo’n bijzonder project, waar hij al wat langer bij betrokken is: Tuinen van Boskoop, een transformatiegebied in Boskoop-Oost waar de sierteelt een recreatieve en toeristische bestemming krijgt. “Tuinen van Boskoop is een van de oudste kwekerijgebieden van Nederland”, zegt Peter. “Voor moderne sierteelt zijn de kavels te smal en de bereikbaarheid te beperkt, maar nu krijgt het gebied een nieuwe toekomst. Zo kunnen we dit cultuurlandschap behouden en versterken.” Vier hectare openbaar park, vol met beleving, vertelt hij. “Sortimentstuin Harry van de Laar gaat verhuizen naar Tuinen van Boskoop. Je kan hier straks wandelen en varen. Je ziet de sierteeltsector op een heel authentieke manier. We hebben een inrichtingsvisie gemaakt, met tekeningen. Daar wordt binnenkort verder over gepraat.” Genoeg werk dus. Wat doet hij als hij niet werkt? “Ook dan heb ik genoeg te doen, haha. Sporten, lezen, buiten zijn. En samen met mijn dochter naar festivals, als dat weer kan.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 353