‘Achter de geraniums zitten? Dat kan altijd nog’

Nieuws
Nel van Kregten-Dorrepaal (84) heeft het veel te druk voor de geraniums. Ze is coördinator bij KWF en bij de kerk, zit in een accordeon-duo en schreef een boek.
Nel van Kregten-Dorrepaal (84) heeft het veel te druk voor de geraniums. Ze is coördinator bij KWF en bij de kerk, zit in een accordeon-duo en schreef een boek. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Stilzitten kan ze niet, dus blijft Nel van Kregten-Dorrepaal (84) lekker bezig. Als coördinator van KWF in Boskoop heeft ze net een drukke collecteweek achter de rug. Ze zit in een accordeon-duo, schreef een boek over bijnamen en regelt het stiltecentrum van het vrijzinnige kerkje. Nel kijkt er naar uit dat er steeds meer kan, nu de coronacrisis afneemt. Want ‘achter de geraniums’, daar moet ze voorlopig niet aan denken.

Morvenna Goudkade

Nel heeft het druk, want de landelijke collecteweek voor KWF is dan wel achter de rug, maar daarmee is het werk nog niet klaar. “De opbrengsten moeten geteld en de administratie moet kloppend zijn. En de spandoeken en vlaggen, die ik overal heb opgehangen, moet ik er ook weer afhalen.” Ze is al heel lang KWF-coördinator voor Boskoop, “We hebben een heel leuk team: 12 wijkhoofden en 135 collectanten, tussen 18 en 80 jaar”, vertelt Nel. Zelf collecteert ze ook mee. “Ik heb een paar wijken waargenomen. Dat gaat best hard, volgens mijn stappenteller heb ik 11 kilometer gelopen.”

Het KWF heb ik altijd belangrijk gevonden

Nel is geboren en getogen in Koudekerk, op boerderij De Hooge Waard. “Dat was een gemengd boerenbedrijf. Ik was dus een boerendochter en ik had vier broers.”

Als jong meisje helpt Nel graag mee met het kaasmaken, maar boerin worden wil ze niet. “Vanaf mijn vierde jaar wilde ik maar één ding: juf worden. Ik ging dus naar de kweekschool en ben ook even kleuterjuf geweest.”

Als accordeon-duo treden we normaal veel op

Ze ontmoet een leuke jongen, een Alphenaar, en ze worden verliefd. “We zijn getrouwd en toen moest ik stoppen met werken”, vertelt Nel. ,,Hij zat in het bankwezen en kreeg promotie aangeboden in Gouda, dus gingen we verhuizen.” Ze krijgen twee zoons en gaan later in Boskoop wonen, waar de man van Nel directeur is van de ABN-bank. “In 1974 ben ik bij het KWF gekomen. Waarom? Ik heb het altijd belangrijk gevonden. In de familie hadden we veel te maken met kanker. Zelf heb ik borstkanker gehad, veertig jaar geleden. Ik ben hersteld, maar nooit weggegaan bij het KWF.” 

Nel coördineert ook, sinds vier jaar, het stiltecentrum van het vrijzinnige kerkje in Boskoop. Daarvoor was ze al als vrijwilliger actief. “Vanaf september zijn we gelukkig iedere zaterdag weer open. Ik maak de roosters voor de vrijwilligers en zelf draai ik ook mee.” Bij het stiltecentrum kunnen mensen gewoon even binnenlopen, vertelt Nel. “Een momentje van rust. Een kaarsje aansteken, even bidden, een praatje maken of de kerk bezichtigen. Het is voor iedereen, gelovig of niet gelovig.”

Ze is best druk op haar 84ste. Wil ze niet liever rustig aan doen? “Nee, alsjeblieft niet. Ik doe liever iets maatschappelijks dan tennissen of theedrinken.” Eigenlijk wil ze het liever nog wat drukker krijgen, zo blijkt, want Nel mist haar optredens. “Ik zit in een accordeon-duo en normaal gaan we alle verpleeghuizen langs. Ook in de gevangenis in Alphen hebben we opgetreden. Door corona zijn onze optredens gestopt en dat vind ik heel jammer. Ik hoop dat we binnenkort weer beginnen.”

Intussen heeft ze ook nog een boek geschreven over Koudekerkse bijnamen, waar komt dat vandaan? “In de tijd dat ik er woonde, was Koudekerk nog een heel klein dorpje en toen had iedereen een bijnaam. Die bijnamen heb ik verzameld en een boek over gemaakt.” 

Stoppen is er voorlopig niet bij, want daar is Nel heel stellig over: “Achter de geraniums zitten? Dat kan altijd nog.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 354