Afscheid van de Zijdekerk: ‘Zoveel herinneringen’

Nieuws
Predikante Anne-Marie van Briemen begeleidt Linn (li) en Menthe bij het overdragen van de dooprollen, van de Zijdekerk naar de Dorpskerk.
Predikante Anne-Marie van Briemen begeleidt Linn (li) en Menthe bij het overdragen van de dooprollen, van de Zijdekerk naar de Dorpskerk. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Het was maar een korte wandeling, van de Zijdekerk naar de Dorpskerk, maar voor de kerkgangers was het een tocht vol symboliek. Zondagmiddag was het definitieve afscheid van de Boskoopse Zijdekerk. Leden van de kerkgemeente droegen tijdens een ceremonie de paaskaars, de dooprollen, de kanselbijbel en andere relikwieën over naar de nieuwe kerk. Jong en oud liep mee in de stoet.

Morvenna Goudkade

Predikante Anne-Marie van Briemen begeleidt de kinderen in de processie. Linn en Menthe helpen bij het dragen van de dooprollen en Sunn draagt de doopschaal. “Het is mooi om dit te kunnen doen”, zegt de predikante. “Het afscheid van de kerk is emotioneel. Er is veel verdriet bij mensen. Een ritueel als dit, helpt bij de verwerking.” Linn en Menthe laten de dooprollen zien in de kist liggen. “Hier staan alle namen op van de kinderen die in de kerk gedoopt zijn. Wij gaan deze nu neerzetten in de Dorpskerk.” Marien de Gelder (41), voorzitter van de kerkenraad, loopt voorop met de paaskaars. “Een eer dat ik die mag dragen”, vindt De Gelder. 

‘Afscheid van kerk is emotioneel’

Het afscheid van de Zijdekerk was onafwendbaar: de kerk is verkocht en wordt verbouwd tot zorgappartementen. De Protestantse Gemeente Boskoop besloot tot verkoop vanwege de hoge onderhoudskosten in combinatie met de terugloop van het aantal leden. De PGB heeft nu nog twee kerkgebouwen over: de Dorpskerk en De Stek. 

Orgel gaat naar kerk in België

Voorafgaand aan de wandeling heeft een speciale afscheidsdienst plaatsgehad in de Zijdekerk. Tijdens de dienst is stilgestaan bij belangrijke momenten en plekken in de kerk. Zoals bij de knielbank, waar tijdens trouwvieringen is geknield en waar tijdens uitvaartdiensten de kist van de overledene stond. Enkele gemeenteleden pakken tijdens een ceremonieel moment de knielbank op en dragen de bank weg en zo gaat het ook met het avondmaalgerei. Kerkdragers dragen de schenkkan, de beker en de schaal mee in de rituele wandeling. Daar aangekomen worden alle attributen neergezet op de nieuwe plek en zingen ze enkele liederen. Daarna kan iedereen koffie drinken. 

De Zijdekerk kreeg deze naam in 2007, toen de kerk onderdak ging bieden aan de Protestantse Gemeente. Daarvoor was het de Gereformeerde Kerk. Kerkenraad-voorzitter Marien de Gelder blikt terug op de achterliggende periode, samen met Hans van Eck (58), lid van het afscheidscomité. “Zoveel mensen hebben zoveel herinneringen aan de Zijdekerk”, zegt De Gelder. “Generaties hebben deze kerk bezocht, mensen zijn er gedoopt, getrouwd en er zijn mensen vanuit hier begraven. Kinderen zijn ermee opgegroeid; er zijn musicals opgevoerd. Er is zoveel gebeurd.” Zelf is hij getrouwd in de Zijdekerk. “Voor mij persoonlijk is de kerk dus ook heel bijzonder.” Hans van Eck leerde de kerk ook nog op een andere manier kennen, als beheerder van de kerkelijke gebouwen van PGB. Hij vertelt dat het orgel van de Zijdekerk een nieuwe plek krijgt in een kerk in België, de kerkbanken gaan naar een kerk in Polen. De kerk blijft aan de buitenkant nagenoeg intact, voorwaarde bij de status van gemeentelijk monument. De binnenkant wordt verbouwd tot 24 zorgappartementen. Projectontwikkelaar Thuismakers in Den Haag, de nieuwe eigenaar, besteedt de zorg uit aan Wonen bij September, gespecialiseerd in woonhuizen voor mensen met dementie. Dat de kerk een functie krijgt als zorgcentrum is voor veel kerkgangers nog een troost, denken De Gelder en Van Eck. “Beter een zorgbestemming, dan dat het een feestlocatie zou worden, zo denken veel mensen er over. Al blijft het afscheid moeilijk.”

Wandeling van de Zijdekerk naar de Dorpskerk, vooraan Marien de Gelder met de paaskaars.