Bliksembezoek Maarten van der Weijden

Nieuws
Maarten van der Weijden en de kinderburgemeester tussen de schoolkinderen.
Maarten van der Weijden en de kinderburgemeester tussen de schoolkinderen. Foto: Writing4u

ALPHEN – ,,Maarten, Maarten, Maarten!’’ Meer dan zeventig schoolkinderen scandeerden maandag de naam van Olympisch Zwemkampioen Maarten van der Weijden. Hij bezocht zwembad Aquarijn om aandacht te vragen voor kankeronderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking. In één week tijd bezoekt hij hiervoor dertig zwembaden in heel Nederland en legt daarvoor een afstand van 1.200 kilometer af. “We willen kankeronderzoek voor iedereen beter maken en als we zien dat we voor een bepaalde groep daar in achterblijven, dan ben ik er heel blij mee dat dit via onderzoek een duwtje in de goede richting krijgt.” 

Joep Derksen

Ruim een half uur staan leerlingen van de Windroos en de Hobbitburcht-Batenstein voor de ingang van zwembad Aquarijn te wachten op het hoogsportieve bezoek, dat er aan zit te komen. 

Een van hen is niemand minder dan kinderburgemeester Safae Ahannay. Ze weet precies, wat er gaat gebeuren: “We gaan zwemmen met Olympisch Kampioen Maarten van der Weijden om geld op te halen voor kanker. Maarten heeft zelf ook kanker gehad. Hij vond het goed om daar geld voor op te halen.”

“Met onze klas hebben we 450 euro ingezameld. Dat is super. Ik ga zo meteen ook meezwemmen en ik probeer zoveel mogelijk baantjes te zwemmen.” 

Inzamelen

Op een racefiets met pompebladen verschijnt Maarten om de hoek van het zwembad en hij wordt luid begroet door de kinderen. Hij is vanuit Amsterdam via Haarlem naar Alphen komen fietsen. De 1.200 kilometer die hij deze week gaat aflegt, staan helemaal in het teken van het inzamelen van 369.000 euro voor het onderzoek: ‘Passende screening en preventie van kanker voor mensen met een verstandelijke beperking.’ 

‘Ik probeer zoveel mogelijk baantjes te zwemmen’

Normaal gesproken staat een verstandelijke beperking namelijk altijd centraal in het leven van de betreffende persoon. De focus van de zorgverleners is daarom minder gericht op signalen van de aanwezigheid van kanker. Hierdoor wordt kanker in een veel later stadium ontdekt. Dit onderzoek moet hier verbetering in gaan brengen.

De tienjarige Sven zegt trots: ,,Ik heb geld meegenomen voor Maarten van der Weijden: 5 euro!’’ 

Eigen spaarpot

De evenoude Fabian, die ook op de Windroos zit, heeft maar liefst 2 euro uit zijn eigen spaarpot gehaald. De Olympisch Kampioen brengt het beste in hem boven: “Maarten kan goed zwemmen, dus ik ga heel hard zwemmen!’’ 

Maarten van der Weijden: ‘Elke euro is heel veel waard’

Na de meet en greet is het tijd voor het echte werk. Maarten houdt eerst nog een interviewtje en de kinderen springen vast in het water om de twee keer negen banen te zwemmen. 

Onderzoeken

De ultrasporter laat weten: “Wij van de Maarten van der Weijden Foundation keuren alle onderzoeken goed. We willen met deze actie de kankerbehandeling en diagnostiek van mensen die verstandelijk beperkt zijn, wat beter maken.” 

Mooie bijdrage

Maarten van der Weijden vervolgt: “Voor het volledige onderzoek is 369.000 euro nodig. We hopen daar met deze zwemvierdaagse/zwemweek een mooie bijdrage aan te kunnen leveren.’’ Maar eigenlijk wilt u toch dat volledig bedrag binnenhalen? “Dat zou fantastisch zijn, maar ook al is het minder; elke euro is heel veel waard.’’

Adviesraad

Uw link met kanker is bekend, maar hoe bent u in aanraking gekomen met dit doel voor mensen met een verstandelijke beperking? “Wat we belangrijk vinden, is dat onderzoekers zelf projectaanvragen kunnen doen bij onze foundation. We hebben een medische adviesraad van een heleboel wijze koppen van onderzoekers en artsen. Zij kijken waar we met kankeronderzoek echt een volgende stap kunnen maken.”

Aanvragen

“We krijgen elk jaar meer dan honderd aanvragen binnen en dit onderzoek werd door die knappe koppen heel goed en belangrijk gevonden. Ik kan me daar helemaal in vinden. We willen kankeronderzoek voor iedereen beter maken en als we zien dat we voor een bepaalde groep daar in achterblijven, dan ben ik er heel blij mee dat dit via onderzoek een duwtje in de goede richting krijgt.” 

‘Ik ga deze week met mijn fietstocht al die zwembaden verbinden’

Waarom bent u naar Alphen gekomen? “Tijdens deze zwemvierdaagse/zwemweek zijn er dertig zwembaden door heel Nederland, die de zwemvierdaagse houden. Ik ben enorm blij, dat zwembad Aquarijn in Alphen ook meedoet. Al die deelnemers halen heel veel geld op en ik ga deze week met mijn fietstocht al die zwembaden verbinden. In totaal is dat ongeveer 1.200 kilometer fietsen.’’

Sinds juli 2017 heeft Maarten van der Weijden zijn eigen stichting, de Maarten van der Weijden Foundation. Met zijn stichting hoopt hij het leven van voormalige, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren. Meer informatie is te vinden via: www.mvdwfoundation.nl.