Prikbus succes volgens GGD: ruim 4000 mensen gevaccineerd

Nieuws
De prikbus is een groot succes volgens GGD Hollands Midden.
De prikbus is een groot succes volgens GGD Hollands Midden. (Foto: archief

REGIO- In de regio Hollands Midden, waar de gemeentes Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braasem onder vallen, staan deze week 21 prikbussen. De prikbussen hebben volgens GGD Hollands Midden succes: tot nu toe hebben ruim 4000 mensen zich in een prikbus laten vaccineren. Het succes van een prikbus is voor het grootste deel te danken aan de inzet van gemeenten, hun partners en sleutelfiguren. Zij zetten zich allemaal binnen wijken en gemeenschappen in om informatie over vaccinatie op een begrijpelijke manier uit te leggen.

“Bij de prikbus geven mensen bijvoorbeeld aan dat zij informatie over vaccineren niet goed begrepen. Bekenden (sleutelfiguren) in hun omgeving hebben de informatie over vaccineren op een begrijpelijke manier aan hen uitgelegd”, zo stelt GGD Hollands Midden. “Bijvoorbeeld over hoe veilig het vaccin is bij zwangerschap is en over mogelijke bijwerkingen. Maar ook praktische informatie in diverse talen over waar en wanneer de prikbus in de wijk staat. Door die uitleg willen zij zich nu alsnog laten vaccineren.”

‘Door die uitleg willen zij zich nu alsnog laten vaccineren’

Prikbuslocaties

Er zijn weer nieuwe prikbuslocaties. Het gaat om twee prikbussen in Alphen aan den Rijn-Noord en Alphen aan den Rijn-West. De vaste vaccinatielocatie in sporthal de Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn is ook open.

In Noord staat de bus vanaf vrijdag van 12:00 uur tot 18:00 uur bij zalencentrum De Bron (parkeerplaats bij de ingang) aan de Troubadourweg 2. In Alphen aan den Rijn-West staat de bus vanaf zaterdag 2 oktober van 12:00 uur tot 18:00 uur naast snackbar Sam Sam op het voetpad aan het water (bij de Rijnstreekhal) aan de Prinses Beatrixlaan 1.

Het overzicht van prikbuslocaties is te vinden op de website van de GGD Hollands Midden.

Vaccinatiegraad

In Hollands Midden is meer dan acht op tien mensen van 12 jaar en ouder één keer gevaccineerd. In totaal is zeven op de tien van de 12-plussers uit de regio volledig gevaccineerd. Van alle mensen die afgelopen week langskwamen voor een test is de helft volledig gevaccineerd. Van die gevaccineerden bleek 4,6 procent positief. Van de deels gevaccineerden is 7,0 procent positief getest en van de niet-gevaccineerden testte 15,3 procent positief.  

Van de mensen die zich lieten testen is vier op de tien mensen niet gevaccineerd. Het gaat daarbij grotendeels om 0-10 jarigen (iets minder dan de helft). Zij mogen niet gevaccineerd worden omdat ze te jong zijn. Het percentage positieve testen bij de 0-10 jarigen is 11 procent.

Vorige week lieten 386 mensen zich testen na een positieve zelftest. Van hen testte 77,5 procent ook positief na een test bij de GGD. Alle anderen hadden dus een vals positieve uitslag bij de zelftest. 

Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op

www.eengezonderhollandsmidden.nl.

De vaccinatiegraad in Hollands Midden ligt nu op meer dan 80 procent.