Alphen aan den Rijn aardgasvrij: onderzoek naar aardgasvrij wonen

Nieuws
Een aantal opties dat de gemeente heeft als we van het gas af gaan.
Een aantal opties dat de gemeente heeft als we van het gas af gaan. Foto: archief Claudia Vos

ALPHEN AAN DEN RIJN- In de Planetenbuurt, omgeving Archeon, Ridderveld-West, Zeeheldenbuurt/Groene Dorp/Tolstraat en Boskoop-West komt verder onderzoek naar aardgasvrij wonen. Dat is de uitkomst van de Ontwerp Transitievisie Warmte (TVW). In dit plan beschrijft de gemeente Alphen aan den Rijn de geschiktste en duurzaamste alternatieven voor aardgas in de gemeente.

Om de CO2-uitstoot te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan, is landelijk in het Klimaatakkoord afgesproken dat we uiterlijk in 2050 van het aardgas afgaan. Alle gemeenten maken vóór 1 januari 2022 een plan over hoe zij dit aanpakken: de Transitievisie Warmte. In de Ontwerp-TV zijn vijf verkenningsgebieden voorgesteld. Dit zijn de buurten waar de gemeente voor 2030 wil onderzoeken of het haalbaar is om van het aardgas af te gaan en op welke manier ze deze buurten wil verwarmen. De gemeenteraad neemt begin 2022 een besluit over de Transitievisie Warmte. 

De overstap naar een andere warmtebron is voor veel inwoners ingrijpend. Dit onderzoek doet de gemeente daarom naar eigen zeggen samen met inwoners, bedrijven en onder andere woningcorporaties. Ze schrijft dit op in een wijkuitvoeringsplan. “We vinden het als gemeente belangrijk dat het alternatief voor inwoners en bedrijven haalbaar, betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar is. De gemeenteraad beslist begin 2022 uiteindelijk definitief welke verkenningsgebieden worden gekozen”, stelt de gemeente. “In de Planetenbuurt is al veel onderzoek uitgevoerd en zijn we al begonnen met de uitwerking. In 2022 staan nadere onderzoeken in omgeving Archeon en Ridderveld-West op de planning. In 2023 en 2024 willen we starten in Zeeheldenbuurt/Groene Dorp/Tolstraat en Boskoop-West. Alle inwoners die in een verkenningsgebied wonen, hebben hierover vorige week een brief en informatiefolder ontvangen van de gemeente.”

Fasering overige buurten 

Naast de verkenningsgebieden is in de Ontwerp TVW een voorlopige fasering aangebracht voor de (overige) buurten in de gemeente Alphen aan en Rijn. Hierdoor is er in grote lijnen bekend wanneer welke buurt aan de beurt is om aardgasvrij te maken. “We benoemen buurten die op de korte termijn (2022-2035) aan de beurt zijn. Dit zijn de verkenningsgebieden. En buurten die op de middellange termijn (2025-2040) en de lange termijn (2035-2050) van het aardgas afgaan. Naast het onderzoek in de verkenningsgebieden gaan we in de hele gemeente, in alle buurten, aan de slag. Als gemeente ondersteunen we inwoners (woningeigenaren en huurders) om zich alvast voor te bereiden op aardgasvrij wonen. Denk aan het isoleren van de woning, energiebesparing en advies over tussenoplossingen zoals een hybride warmtepomp.” 

De Ontwerp- TVW wordt vanaf donderdag 30 september tot en met 10 november ter inzage gelegd. Dit betekent dat inwoners in deze periode op het plan kunnen reageren. Zo’n reactie heet een zienswijze. Daarin kunnen inwoners beschrijven met welke ideeën ze het wel of niet eens zijn en of ze zaken zouden willen toevoegen of aanpassen. Op de website alphenaandenrijn.nl/aardgasvrij staat beschreven hoe dit in zijn werk gaat. De Ontwerp TVW en de publieksversie staan woensdag 29 september online op alphenaandenrijn.nl/aardgasvrij. 

Ook houdt de gemeente woensdag 29 september om 20.00 uur een online informatieavond over de Ontwerp TVW en de terinzagelegging. De online informatieavond is van te voren opgenomen. Tijdens en na afloop van de online informatieavond kunnen inwoners in de chat vragen stellen aan de projectleider vanuit de gemeente en aan wethouder duurzaamheid, Erik van Zuylen. Deelnemers hoeven zich niet van tevoren aan te melden, maar kunnen online deelnemen. Meer informatie over de informatieavond staat op de website alphenaandenrijn.nl/aardgasvrij. De opname van de online informatieavond kunnen inwoners ook daar terugkijken.