Archeon Culinair staat voor de deur

Nieuws
Pierre wind maakt zijn opwachting tijdens Archeon Culinair.
Pierre wind maakt zijn opwachting tijdens Archeon Culinair. Foto: Museumpark Archeon

ALPHEN AAN DEN RIJN- Het is eindelijk weer zover: Archeon Culinair. Je kunt op zaterdag 2 en zondag 3 oktober proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes, spijzen en lekkernijen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind. 

Wind is beide dagen druk in de weer zijn met hapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud en middeleeuwse lekkernijen. Hij geeft demonstraties en deelt diverse lekkernijen uit op zijn route door Archeon. Je kunt ook zelf diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart.

Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. Je kunt de oervis in kuil bij de jager-verzamelaars proeven en en je eigen brood bakken op een stok bij de eerste boeren. In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Je kunt hetzelfde eten en drinken proeven dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd, zoals Libum (Romeins brood) met moretum (Romeinse kruidenkaas) en Romeinse poffertjes.

In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en bier uit het minderbroederklooster. Maar de gegoede burgerij wil wat meer luxe, zij eten het liefst een diner met meerdere gangen. Ga langs bij de middeleeuwse bakker voor een lekkernij of geniet van een boekweitpannenkoekje van de imker.