Schone van Boskoop ‘onwijs leuk’ ondanks regen

Nieuws
Voorzitter Hellen Snoek, hier bij de foto-expositie in de trouwzaal van Het raadHuis, is zeer tevreden over het verloop van De Schone van Boskoop.
Voorzitter Hellen Snoek, hier bij de foto-expositie in de trouwzaal van Het raadHuis, is zeer tevreden over het verloop van De Schone van Boskoop. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP/HAZERSWOUDE - Het weer was slecht, maar de motivatie meer dan goed. Het kón weer en het mócht weer: kunst kijken op locatie. Ondanks de regen gingen veel mensen afgelopen weekend op pad, voor inspirerende kunst en goede gesprekken. Atelierroute De Schone van Boskoop was een succes. Voorzitter Hellen Snoek is zeer tevreden.

Morvenna Goudkade 

Normaal is slecht weer funest voor een atelierroute op de fiets, maar nu komen de bezoekers toch. “Vorig jaar kon De Schone van Boskoop niet doorgaan vanwege de coronacrisis”, blikt Hellen Snoek terug. “Sinds de start in 2002, is het nog nooit voorgekomen dat we moesten annuleren. Ik denk dat veel mensen zo blij zijn dat het weer mogelijk is, dat ze de regen op de koop toe nemen.” 

‘Er is een grote verscheidenheid aan kunst’

Snoek is zelf op zaterdag en zondag aanwezig in Het raadHuis, dat fungeert als uitvalsbasis en grote expositielocatie. Niet alleen is hier een overzicht van het werk van alle deelnemende kunstenaars te zien, ook is er een stand van Boskoop Creatief en van cultuurmakelaar Kristien van den Oever, namens cultuurplatform KHABBAZ. Verder exposeert de Boskoopse Fotoclub in het voormalige gemeentehuis. En wel op een heel bijzondere plek: de historische trouwzaal. 

“Geweldig natuurlijk”, zegt fotografe Wilma van Leeuwen, uit Benthuizen. “We zijn met zo’n 25 fotografen. Heel leuk om je hobby zo te delen.” Ze is in gezelschap van andere leden van de fotoclub, zoals Peter Groenendijk en Jeroen de Gunst uit Boskoop en Leen Louwerse uit Reeuwijk. Het blijkt dat de fotoclub ook de clubavonden in het rijksmonument mag houden. En dat is heel fijn, na een zwerftocht langs allerlei locaties. “We hebben bij Plantentuin Esveld gezeten, bij Natuurtuin De Veenmol en wijkcentrum De Plataan”, vertelt Peter Groenendijk. “En nu zitten we hier.” Met een blik op de fraaie gebrandschilderde ramen: “En dat is niet verkeerd.” De bezoekers zijn ook enthousiast. Bijna 300 mensen bezoeken de expositie in de trouwzaal. 

Ook vanaf andere locaties komen positieve geluiden. Zo hebben vader en dochter Van Steenbergen het ‘harstikke druk’ gehad in het atelier van vader Ton aan de Burgemeester Colijnstraat in Boskoop. “Het is onwijs leuk geweest”, zegt dochter Merel. “Er zijn zoveel mensen langsgekomen.” Ze deden voor het eerst samen mee aan De Schone van Boskoop, nadat Merel zichzelf als kunstenares ontdekte, gecoacht door haar vader, gevestigd kunstschilder. “Het was zeer geslaagd. Volgend jaar doen we weer mee.”

Veel kunstenaars die open huis hielden op plekken in Boskoop en Hazerswoude, blikken na afloop tevreden terug. Bij beeldend kunstenaar Els de Jong in Den Ham wisten ook veel bezoekers de weg naar haar atelier te vinden. De Jong had mede-kunstenaars uitgenodigd om haar expositieruimte met haar te delen. Edelsmid Annemarie Bos vertelt dat ook bij locatie BuitenRuimte op de Proeftuin van Holland het lekker druk is geweest. Margriet Ramp exposeerde in de Open Poort Kerk aan de Parklaan. “Veel belangstelling”, zegt de schilderes.

Voorzitter Hellen Snoek is positief: “Er is een grote verscheidenheid aan kunst. Zo vind ik de botanische kunst van Eline Hoogendijk echt een aanwinst. Ook Eric Stolwijk, in Mancave De Valk, is een topper met zijn miniaturen. Daar zijn ook veel mensen op afgekomen.”

Al is De Schone van Boskoop inmiddels weer voorbij, er is nog steeds kunst te bewonderen. In de etalages van de dorpskernwinkeliers dingen kunstwerken mee naar de publieksprijzen van de wedstrijdtentoonstelling Creatief Boskoop 2021. Nog tot 15 oktober kun je stemmen op het favoriete kunstwerk.