Binnenkort in Parkvilla

Cultuur
De expositie 'Achter mijn ogen’ van Gabriëlle Ebskamp is bijna te zien.
De expositie 'Achter mijn ogen’ van Gabriëlle Ebskamp is bijna te zien. Foto: Parkvilla

THEATER

Jim Speelmans | Artistziek | 14 oktober

Eerlijk, scherp van geest, teder en humoristisch tegelijk, dat is Jim Speelmans. Volgens veel van zijn collega’s is Jim één van de beste comedians in Nederland. In het schrijven en spelen van de grap ligt zijn passie. Hij is wars van quasi artistiek gedoe, onnatuurlijk theatrale bewegingen, een pretentieus toontje en een kunstzinnig decor. Dat ziet hij als middel om het gebrek aan humor te maskeren. Anderhalf uur mensen keihard laten lachen met vindingrijke humor vind hij de grootste uitdaging.

Jim Speelmans gaat het theater in met slechts een kruk, een headset-microfoon en een eerlijke voorstelling met een ongekend hoge grapdichtheid. Geen artistiek gedoe, maar vooral goede grappen. Speelmans is vlijmscherp, onberekenbaar en soms keihard. Door zijn bijzondere hersenspinsels lijkt hij soms misschien ziek in zijn hoofd, maar niets is minder waar. Jim is Artist-ziek.

Speelmans is al vijftien jaar niet weg te denken uit de club- en theaterscene. Hij is namelijk jarenlang de tekstschrijver voor bekende namen in de Nederlandse cabaretwereld.

EXPOSITIE

Van 6 oktober tot 18 november is er bij Parkvilla de expositie ‘Achter mijn ogen’ van Gabriëlle Ebskamp. Ebskamp is sinds kort weer cursist bij schilder- en tekendocent Colette Curfs. De beeldend kunstenaar werkt met pigmenten, olie, stenen, takken, zand, oude foto’s, rivierklei, knikkers, hout en linnen. Samen verbeelden zij de wereld achter haar ogen. Een wereld waarin zij op zoek gaat naar de samenhang tussen de mens en de sporen die zij achterlaat in de omgeving. “Naast de schilderijen op hout en linnen zijn er ook materiewerken te zien op dikke planken beukenhout waarin ik verschillende materialen combineer met bestaande voorwerpen en kleine schilderingen”, aldus Ebskamp.

FILMS

Mijn vader is een vliegtuig was de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival. Deze film is geregisseerd door Antoinette Beumer en onder anderen Elise schaap en Pierre Bokma spelen de hoofdrol. De film gaat over een vrouw die een zoektocht naar haar verleden start en contact zoekt met haar vader, die meer dan dertig jaar in een psychiatrische instelling verblijft.

Nr. 10
De slotfilm van het NFF is de tiende, nieuwe film van Alex van Warmerdam, een thriller met elementen van de zwarte komedie.

Poeslief 2
Maar liefst 1001 katten krijgen ‘20 seconds of fame’ van Abatutu, de beroemde filmkat. Een heerlijk film voor de hele familie.

Mama Weed
Een crime komedie met Isabelle Huppert. Patience is een vertaler, werkzaam voor de politie, gespecialiseerd in afgetapte gesprekken. Tijdens een afgeluisterd gesprek van een drugsdealer, ontdekt Patience dat de man een zoon is van een vrouw die zorgt voor haar zieke moeder. Na haar besluit om hem te beschermen, bevindt Patience zich in het hart van een drugsnetwerk. Ze krijgt een enorme lading hasj en zal ze die verkopen?

Meer info en tickets: www.parkvilla.nl