Eerste afroep voor kwekerij De Pauze: ‘Een mijlpaal’

Nieuws
Kwekerij De Pauze heeft de eerste planten geleverd. Vlnr: Peter van Midden, Moos, Frank Vergeer, Hylke Homan, Marcel van Beek, Sem, vooraan Jamie.
Kwekerij De Pauze heeft de eerste planten geleverd. Vlnr: Peter van Midden, Moos, Frank Vergeer, Hylke Homan, Marcel van Beek, Sem, vooraan Jamie. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Een mijlpaal voor kwekerij De Pauze! Het Boskoopse bedrijfje, dat wordt gerund door jongeren met autisme, moest afgelopen vrijdag voor de eerste keer leveren. Boomteeltbedrijf Boot & Dart had 330 planten ‘afgeroepen’. Dus gingen de jongens hun met zorg gekweekte planten langsbrengen. Zou hun klant tevreden zijn?

Morvenna Goudkade

De jonge kwekers vinden het best spannend. Jamie Vuurens (15) uit Alphen heeft de planten gebracht, samen met Moos Klein (15) uit Lisse en Sem Smits (18) uit Stompwijk. Alle drie volgen ze een programma bij werk/leerbedrijf Inizo, voor autistische jongeren. Inizo is gevestigd op een oude kwekerij in Boskoop, aan de Halve Raak.

‘Vooral schoffelen en potten vind ik leuk werk’

Hun klant Boot & Dart Boomkwekerijen zit schuin aan de overkant van de weg, dus dat is gemakkelijk. Begeleider Marcel van Beek is meegekomen, net als locatiemanager Hylke Homan. “Onze eerste afroepkaart. Dat is wel een mijlpaal”, vindt Van Beek. 

Boskoper Frank Vergeer komt ook aanfietsen. “Ik ben vrijwilliger bij Inizo”, vertelt hij. “Op vrijdagmiddag help ik mee in de kwekerij. Ik rommel in de tuin en help bij onderhoud. Hartstikke leuk om te doen. De jongens ken ik allemaal.” 

Het gezelschap wordt begroet door inkoper Peter van Midden, van Boot & Dart. “Dit is voor ons een leuke vorm van maatschappelijk ondernemen”, zegt Van Midden, die opdracht heeft gegeven voor in totaal 3600 planten. “De planten moeten natuurlijk wel goed zijn, want wij leveren weer aan allerlei gemeentes.” Hij heeft bij De Pauze kleine heesters besteld, die geschikt zijn als bodembedekker in plantsoenen. Struik-kamperfoeliesoorten als de Lonicera ‘Maigrun’ en ‘Diervilla’. 

“Tuin is een van onze leerlijnen’

Natuurlijk moeten de planten nog wel even worden geïnspecteerd. Best spannend. Maar gelukkig is Peter van Midden heel tevreden: de planten zijn van prima kwaliteit. Opluchting dus, al had Sem het stiekem wel verwacht: “Wij vinden dat ze er goed uit zien”, zegt de 18-jarige trots. Hij moest wel een beetje wennen aan het kwekersvak. “Het zijn best veel planten in één keer om te kweken, maar ik vind het leuk werk. Vooral schoffelen en potten vind ik leuk.” Jamie had ‘niet echt’ ervaring met planten, maar heeft een hoop geleerd, zegt hij. “Ik heb ontdekt dat ik planten best leuk vind.” Dat geldt ook voor Moos, zeker ook omdat er geld mee kan worden verdiend. Hij ziet wel brood in de planten. 

Sem en Moos zijn sinds de start, in het vroege voorjaar, actief bij kwekerij De Pauze. Jamie is er later bijgekomen. “Het wisselt een beetje af”, legt begeleider Marcel Van Beek uit. “Voor sommige jongens is dit een opstapje om weer naar school te gaan of een opleiding te gaan doen. Prima natuurlijk.” Hylke Homan vertelt dat bij Inizo veel jongeren komen, die door hun autisme niet goed passen in het schoolsysteem. “Wij zetten daarom leerlijnen uit voor jongeren die niet naar school kunnen, maar wel kunnen werken. Met leerlijnen als Tuin, Keuken, ICT en Hout kunnen ze certificaten behalen, waarmee ze meer kans maken op een baan. Tuin is een van onze leerlijnen.”

Peter van Midden gaat de komende maanden de rest van de 3600 planten afroepen. Hij wil de samenwerking met kwekerij De Pauze graag voortzetten. “Wat ons betreft kunnen we ook wat uitbreiden. Als jullie het aankunnen om grotere aantallen te kweken?” 

De jeugdige kwekers kijken even naar begeleider Van Beek. “Dat moet wel lukken”, zegt die. “We doen het”, roepen zijn pupillen in koor. Frank Vergeer kijkt toe met een grijns van oor tot oor. “Dit is toch prachtig?”