VOA-borrel met bitterballen en een nieuw beleidsplan

Nieuws
VOA-voorzitter Elles in 't Veld overhandigt de eerste exemplaren van het beleidsplan aan Mark Bos, Joost Schravendeel en Evert de Boer (vlnr)
VOA-voorzitter Elles in 't Veld overhandigt de eerste exemplaren van het beleidsplan aan Mark Bos, Joost Schravendeel en Evert de Boer (vlnr) Foto: Morvenna Goudkade

REGIO – Ondernemersvereniging VOA, waar bedrijven uit de hele regio bij zijn aangesloten, heeft afgelopen donderdag een ‘ouderwetse’ netwerkborrel gehouden. Voor het eerst sinds de coronacrisis een borrel zonder anderhalve meter, maar met biertjes, wijntjes en bitterballen. En met een nieuw beleidsplan, want ‘uitdagingen genoeg’, vindt voorzitter Elles in ’t Veld.

Morvenna Goudkade 

De netwerkborrel wordt gehouden bij restaurant Maggie Blue, gevestigd in het voormalige Nutsgebouw uit 1894. Een sfeervolle plek, waar veel VOA-ondernemers bekend mee zijn. Eigenaren Martin en Selina Kalkhoven zijn zelf ook VOA-lid.

Als aan het einde van de middag de ondernemers binnenlopen, worden ze eerst gecheckt. Een negatieve testuitslag of de corona check-app is noodzakelijk om deel te nemen aan de borrel. Helemaal als vanouds is dus nog niet, maar verder is het volgens een van de deelnemers ‘heel erg vertrouwd’. 

Terwijl de drankjes worden geserveerd en de bitterballen rondgaan, komt voorzitter Elles in ’t Veld naar voren. Tijd voor het serieuze werk, want achter de schermen is hard gewerkt aan een nieuw beleidsplan. In ’t Veld klimt op een stoel voor haar speech, zo is ze in de volgepakte horecazaak voor iedereen te zien. 

“In ons plan gaat het om de actualiteit”, zegt de voorzitter. “Om de uitdagingen die ons als ondernemers te wachten staat. Maar dan hopelijk anders dan in het afgelopen jaar. Toen drong de actualiteit zich aan ons op. Met een chaos aan lockdowns, thuiswerken, NOW-regelingen en vaccinatieprogramma’s. Het leerde ons dat je als ondernemer nog zo gericht kunt zijn op de toekomst, maar dat je sommige dingen nooit hebt voorzien.”

Nu de coronacrisis steeds verder wordt teruggedrongen en weer ruimte is om te gaan opbouwen, blijkt dat er nog steeds veel uitdagingen zijn, zegt In ’t Veld. “Het tekort aan arbeidskrachten, de komende energietransitie, de toenemende digitalisering, noem maar op. De actualiteit van morgen dus. Maar tegelijkertijd willen we ook oog hebben voor vandaag, want nog steeds zijn er veel ondernemers met vragen en zorgen. De crisis heeft nog steeds gevolgen. Waar sommige bedrijven zich staande wisten te houden of zelfs een prima jaar hadden, liet de crisis bij andere bedrijven en sectoren diepe sporen na.” 

Het nieuwe beleidsplan geeft de doelen weer voor de periode 2021-2025: een sterke lokale economie, verbetering van duurzaamheid en infrastructuur en goede inzet van het arbeidspotentieel in de regio. Ook wordt gewerkt aan korte termijn prioriteiten, zoals een vervolg op de Green Deal, uitbreiding van het project Zon op Dak, meer vergroening en aandacht voor ondernemers bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. 

Daarnaast noemt het beleidsplan nadrukkelijk dat de VOA staat voor belangenbehartiging, netwerken en kennisdeling 

“Wij zijn trots op onze ambities”, zegt In ’t Veld, te midden van de leden. “Dat kunnen we uiteraard niet alleen, dus hopen we dat dit beleidsplan je inspireert om jouw eigen rol te pakken en een bijdrage te leveren aan een gezond ondernemingsklimaat in de regio.”

De eerste exemplaren van het beleidsplan worden vervolgens uitgereikt aan drie vertegenwoordigers van VOA Jong, waar de jongere leden van de ondernemersvereniging aansluiting kunnen vinden. Het zijn Mark Bos (32) van MKC Moto, Joost Schravendeel (34) van Oogvoororen.nl en Evert de Boer (29) van EDW Autolease Het Groene Hart. 

“Dat ze nu een papieren plan krijgen, is wel een beetje onlogisch”, bekent de voorzitter. “Jongeren lezen niet, hè? Of alleen digitaal.” Het grinnikende drietal hoeft niet te beloven dat ze het gedrukte exemplaar helemaal gaan lezen. Je kan het beleidsplan namelijk ook scannen via een QR-code.

Dan is het tijd voor nog een hapje en een drankje. Conclusie: “Het was weer ouderwets gezellig.”