Verhalen gezocht voor theaterstuk

Nieuws
Scriptschrijver Jan Tekstra doet inspiratie op bij de kwekerij van Nico Rijnbeek (met plant). Links theatermaker Jean-Paul Karting.
Scriptschrijver Jan Tekstra doet inspiratie op bij de kwekerij van Nico Rijnbeek (met plant). Links theatermaker Jean-Paul Karting. ((Foto: Morvenna Goudkade))

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Nieuwe stappen richting Boskoop 800! De jubileumviering volgend jaar heeft een financiële boost gekregen, door een bijdrage van 75.000 euro van de gemeente Alphen. Ook is tekstschrijver Jan Tekstra begonnen aan het script van muziektheaterstuk Schone van Boskoop. Leuke verhalen en bijzondere anekdotes zijn welkom. 

Theatermaker Jean-Paul Karting (50), initiatiefnemer van het theaterstuk, ontvangt maandagmiddag Jan Tekstra (56) in Boskoop. Tekstra gaat een weekje in het kwekersdorp logeren om de sfeer te proeven, Boskopers te ontmoeten en aan het script te werken. 

De creatieve duizendpoot is al jaren zeer bekend in de wereld van muziek en theater. Hij schreef songs voor uiteenlopende artiesten als Herman Brood, Andrea Bocelli en Liesbeth List, maar ook voor Marco Borsato, Maan en Tabitha. Ook werkt Tekstra als producer, zanger, gitarist en componist. Sinds 2015 is daar het schrijven van scripts voor theaterproducties bijgekomen. 

Op zijn eerste dag in Boskoop, kijkt Tekstra meteen al zijn ogen uit. "Ik logeer in een natuurhuisje, op de Proeftuin van Holland”, vertelt hij. "Met een kas op het dak. Heel bijzonder.” Het blijkt een van de ‘drijvende tuinkamers' van ondernemer Jos van Lint, die hiermee duurzame verblijfsaccommodatie aanbiedt.

Maandagmiddag neemt Jean-Paul Karting zijn gast meteen mee naar een kweker. Nico Rijnbeek oud-directeur van Rijnbeek en Zonen, heeft veel verhalen en wil ook de kwekerij laten zien. “Ik ga hem vertellen over de export naar Amerika”, vertelt de aimabele Boskoper, die in 2019 nog werd gedecoreerd voor zijn inzet voor de boomkwekerijsector. Op de kwekerij aangekomen, wil Tekstra eigenlijk niet meer weg. “Ik vind het hier heel leuk, ik wil nog wel even blijven”. 

Hij heeft deze week uitgetrokken om flinke stappen te maken met het script voor de theaterproductie Schone van Boskoop en zoekt nog verhalen, zegt hij. “Ik wil de Boskopers graag uitnodigen om bijzondere gebeurtenissen, familieverhalen en anekdotes met mij te delen. Misschien kan ik dingen verwerken in het script.” Jean-Paul Karting vertelt dat mensen contact kunnen opnemen via de website van Boskoop800. Het is een week van goed nieuws, want de financiering van het grote jubileumjaar heeft een flinke impuls gekregen, De gemeente Alphen aan den Rijn heeft 75.000 beschikbaar gesteld. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Karting. “We hadden een begroting ingediend en uitgelegd wat we moeten bekostigen. Daarop is de gemeente met deze bijdrage gekomen en heeft ook medewerking toegezegd bij de uitvoering.” 

Voor de gemeente speelt een grote rol dat de organisatie zoveel mogelijk kosteloos willen aanbieden aan de inwoners, legt Karting uit. "Wij doen dit allemaal om inwoners te verbinden met elkaar en een fijn gemeenschapsgevoel te creëren. Dat wordt gewaardeerd.” 

Overigens zal niet alles gratis zijn. Voor het theaterstuk moet wel entree worden betaald, maar tegen een zeer gereduceerd tarief, vertelt de initiatiefnemer. "We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden.” Behalve de gemeente Alphen zijn er meer sponsoren en donateurs, van fondsen en stichtingen tot bedrijven. "Daar zijn we heel blij mee.” Terug naar het theaterscript. Jean-Paul Karting vertelt dat eind november de casting voor de volwassen rollen zal plaatsvinden. De kindercasting wordt begin volgend jaar gehouden, in samenwerking met het jeugdtheater in Alphen. Jan Tekstra raakt al helemaal geïnspireerd, zegt hij. "Heel leuk om in Boskoop te zijn. Ik heb er zin in en hoop op mooie verhalen.”