Robert de Niro en Ali B tijdens Week van het Werk

Algemeen
De Ali B-bus van Arriva-chauffeur Robert Valk rijdt rond in de regio, ter promotie van de Week van het Werk. Hier met (vlnr.) Bas de Lange, Dick Feddes en Yori Lieuwes.
De Ali B-bus van Arriva-chauffeur Robert Valk rijdt rond in de regio, ter promotie van de Week van het Werk. Hier met (vlnr.) Bas de Lange, Dick Feddes en Yori Lieuwes. Foto: Morvenna Goudkade

REGIO – Als senior stagelopen bij een hip bedrijf, net als filmster Robert de Niro? Als scholier kennismaken met alle mogelijke beroepen? Of langsgaan bij een heleboel werkgevers, maar dan op één plek? Allemaal mogelijk tijdens de Week van het Werk, van 1 tot en met 6 november. Ook Ali B komt langs en rijdt nu al voorbij in de regio, op de bussen van Arriva.

Morvenna Goudkade

Buschauffeur Robert Valk van Arriva vindt het ‘best geinig’, die promotie met Ali B op zijn bus. De organisatie van de Week van het Werk liet diverse bussen beplakken om het publiek alvast warm te maken voor het Banenfestival op zaterdag 6 november, mét de rapper. De Ali B-bus van chauffeur Valk is deze maandag al op en neer geweest naar Leiden, reed als stadsbus naar de Herenhof en gaat nu vanaf station Alphen naar Uithoorn, via Nieuwkoop. Vanwege de start van de bussenpromotie, komen organisatoren Bas de Lange, Dick Feddes en Yori Lieuwes even een kijkje nemen. De Lange en Feddes namens ondernemersvereniging VOA, Lieuwes namens werk/leerbedrijf Rijnvicus. We mogen ook een stukje meerijden met de bus. “Dan zet ik jullie er straks bij het gemeentehuis weer uit.” De Week van het Werk is een megahappening. Naast VOA en Rijnvicus wordt meegewerkt door de gemeente Alphen aan den Rijn, UWV, EDBA, AlphenLinkt en Holland Rijnland. Duizenden mensen zullen volgende week actief zijn met werk, werk en nog eens werk. Of het nu gaat om werk van nu of werk van de toekomst, werk voor jongeren of werk voor ouderen. Het begint maandag 1 november met een open dag van mboRijnland, gevolgd door een Professionals Meets Talent op dinsdag, waarbij leerlingen op bedrijfsbezoek gaan. Dick Feddes, in het dagelijks leven advocaat, is trots op de deelnemende bedrijven. “Dat is een mooie mix, van aannemingsbedrijf Van der Meer en Ponsioen Installatietechniek tot Motorhuis en Bakkerij Visser.” 

Op woensdag en donderdag is er de grote beroepenmanifestatie Go4it voor middelbare scholieren. Zij kunnen in Archeon beroepen en sectoren uittesten, zoals zorg, techniek, logistiek, boomteelt en mechatronica. Bas de Lange, bestuurslid bij VOA en consultant, is enthousiast over de hackaton voor ict-studenten op donderdag. Zij gaan aan de slag met spannende opdrachten van het bedrijfsleven. Yori Lieuwes is betrokken bij de Hartstikke Sociaal Bokaal, die donderdag wordt uitgereikt aan de meest sociale werkgever. “Wij willen hiermee werkgevers in het zonnetje zetten, die werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek aanbieden.” Donderdagmiddag gaat er ook een eigen versie van ‘The Intern’ oftewel ‘De Stagiair’ van start, geïnspireerd op de film met Robert de Niro uit 2015, waarin hij als senior stage gaat lopen bij een hip bedrijf. En alle vooroordelen over ouderen positief weet om te zetten. “Dat gaan wij ook doen”, zegt Dick Feddes. “Wij hebben onze eigen film gemaakt, die dan in première gaat.” Oudere werknemers hebben veel voordelen, betoogt hij. “Ze zijn loyaal, flexibel en bieden structuur. Wij laten zien hoe leuk en inspirerend het is om met ouderen te werken.” Ook het werken met andere doelgroepen komt aan bod. “Door de huidige situatie op de arbeidsmarkt zien we kansen vooral bij jeugd en ouderen, net als bij statushouders en bij praktijkleren. We hebben mooie succesverhalen.” Dan is de bus aangekomen bij het Alphense gemeentehuis, waar op zaterdag 6 november het afsluitende Banenfestival wordt gehouden, met burgemeester Liesbeth Spies en Ali B. “Iedereen is welkom”, zegt Bas de Lange. “Wel even testen voor toegang.”

Voor het Alphense gemeentehuis waar op 6 november het Banenfestival met Ali B plaatsvindt.