‘Onze kaarsen hebben een naam en een karakter’

Nieuws
Zusjes Charlotte (li) en Eva maken geurkaarsen in glazen en theekopjes. Samen zijn ze een bedrijf gestart in interieurspullen: Judith Sophie.
Zusjes Charlotte (li) en Eva maken geurkaarsen in glazen en theekopjes. Samen zijn ze een bedrijf gestart in interieurspullen: Judith Sophie. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Ze timmeren aan de weg als Judith Sophie, maar ze heten Charlotte en Eva. Hoe dat zit? Charlotte Dijs (31) en Eva Molewijk (25) zijn zusjes en zijn samen een bedrijf gestart in zelfgemaakte interieurspullen, zoals kaarsen en kussens. Daarvoor gebruiken ze hun tweede voornamen. “Charlotte Eva vonden we te standaard.”

Morvenna Goudkade

De vrolijke zusjes komen uit Brabant, maar wonen al zo’n 18 jaar in Boskoop. Het creatieve zat er altijd al in. Eva heeft een eigen meubelstoffeerderij en Charlotte werd goudsmid én tandtechnicus, maar sinds afgelopen maart zijn ze samen begonnen met Judith Sophie ‘voor geur, kleur en interieur’.

‘Onze droom is een eigen interieurwinkel’

Eva, oftewel Sophie, vertelt dat dit een langgekoesterde droom is. “We willen al heel lang iets samen beginnen. Onze ultieme droom is een eigen winkeltje met interieurspullen. Daar praten we vaak over. Om zo’n winkel te starten tijdens corona, wilden we liever niet. Daarom zijn we klein begonnen, met zelfgemaakte spulletjes die we via Instagram en Facebook verkopen.” Zus Charlotte, tweede naam Judith, is ook enthousiast. “We hebben heel veel plannen. Heerlijk om iets met onze creativiteit te doen. Allebei zijn we gek op geurkaarsen, maar de perfecte kaarsen konden we niet vinden. Toen hebben we besloten om die zelf te gaan maken. Meteen het eerste product van Judith Sophie.”

Charlotte is goudsmid en tandtechnicus, een bijzondere combinatie? “Ik heb de Vakschool Schoonhoven gedaan en ook gewerkt als goudsmid, maar het was moeilijk om genoeg werk op het vakgebied te hebben. Toen ben ik tandtechniek gaan doen. Ook heel leuk. Al ben ik heel blij dat ik nu mijn creativiteit kan gebruiken voor ons project.” Eva heeft een creatief beroep als zelfstandig meubelstoffeerder, zij volgde daarvoor het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam. “Iets creëren vind ik geweldig. Ik geef ook kleur- en interieuradvies aan mijn klanten. Maar behalve met de meubels bezig zijn, wilde ik nog meer.” Het kaarsenproject was de aanloop voor Judith Sophie, vertellen de zusjes. “We hebben ons ingelezen op duurzame kaarsen maken en daarna zijn we het gaan proberen. Het is honderd keer mislukt en toen konden we het opeens. En nu hebben we onze eigen kaarsenlijn.”

Ze hebben een eigen stijl, leggen ze uit. Charlotte: “Onze kaarsen zijn gecombineerd met glaasjes of theekopjes. In de tweedehandswinkel halen we serviesgoed en daarin doen we kaarsjes.” Ze willen het persoonlijk houden, zeggen de zusjes. Daarom krijgt elke nieuwe kaars een naam en een karakter. “Onze nieuwste geurkaars heet Pien. Genoemd naar onze kat, een eigenwijze pittige poes met een eigen karaktertje. Dat komt terug in de geur.” Als er een nieuwe geur is gecreëerd, wordt samen besproken wat voor eigenschappen daarbij passen, leggen ze uit. Eva: “Vervolgens kiezen we er een naam bij. Wij hebben een stoere mannengeur ontwikkeld, die hebben we genoemd naar onze broer: Oliver, dat is zijn tweede voornaam. In de omschrijving staat: een mannelijke geur waar vrouwen verliefd op worden. Daar had onze broer niets op tegen, haha.” Er zijn ook geurkaarsen genoemd naar tante Gabriëlle, oma Henriëtte en andere familieleden en huisdieren. 

Inmiddels is Eva ook begonnen met kussentjes maken. “We gaan nu eerst de kaarsen en de kussens goed uitbouwen en daarna weer verder.”

Hoe is het om dit samen te doen, als zusjes? “Superleuk”, zegt Charlotte. “Wij zijn dikke mik. Ik zou dit met niemand anders willen doen dan met haar.” Dat vindt Eva ook: “Wij zijn zussen, maar ook beste vriendinnen.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 362