Kwekers op Banenfestival: ‘Ook wij zoeken mensen’

Nieuws
Sander de Jong (r) en Tim Dessing zoeken medewerkers voor kwekerij Colour Your Garden in Boskoop. Ze stonden zaterdag op het Banenfestival in Alphen.
Sander de Jong (r) en Tim Dessing zoeken medewerkers voor kwekerij Colour Your Garden in Boskoop. Ze stonden zaterdag op het Banenfestival in Alphen. Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN – Zestig bedrijven, vijfhonderd bezoekers en speciale gast Ali B. Op het Banenfestival in het Alphense gemeentehuis was het zaterdag lekker druk. Ook de Boskoopse Greenport was vertegenwoordigd, met een aanbod van werk en scholing. En met kwekers Sander de Jong (46) en Tim Dessing (31) van Colour Your Garden. Ook zij hoorden de boodschap van Ali B: ‘Kijk vooral naar talent van mensen’.

Morvenna Goudkade 

“Het is een goede boodschap van Ali”, zegt Sander de Jong na afloop. “Zelf doen wij dat al jaren. Van onze medewerkers zijn er vijf binnengekomen als scholier, op motivatie en talent. Die zijn later verder opgeleid. En die werken dus nog steeds bij ons.” 

De Jong heeft een kwekerij voor vaste planten, zo’n 250 soorten. Waarom wilde hij naar het Banenfestival? “Ook wij zoeken mensen. We hebben momenteel twee vacatures, voor een teeltspecialist in opleiding en voor een allround medewerker kwekerij.”

Kijk naar talent van mensen, niet alleen naar CV of diploma’s - Ali B

Hij besloot om met zijn stand aan te sluiten bij Greenport Boskoop. “De krachten bundelen en bij elkaar staan. Veel stands zijn nogal steriel, ik heb die van ons leuk aangekleed met plantjes.” 

Vacatures

Anja van Tilburg van Greenport Boskoop en Marleen van Arendonk van Yuverta, voorheen Wellantcollege, zijn ook van de partij. Zij leggen de bezoekers uit welke vacatures er zijn, er hangen er dertig aan de muur, en wat de mogelijkheden van werken en leren zijn. De boomkwekerijsector maakt zeer goede tijden door, maar kampt met gebrek aan vakbekwame medewerkers. Daardoor stagneert soms de groei bij bedrijven. Ook zijn er vacatures voor administratie, logistiek, verkoop en binnendienst. 

Anders aanpakken

Ali B die is gevraagd om een ‘energiser’ te geven tijdens het Banenfestival, roept werkgevers en werkzoekenden op om het anders aan te pakken. 

De rapper is bekend als jurylid van The Voice, maar is daarnaast ook ondernemer, vertelt hij zijn gehoor. Hij heeft zes bedrijven en zestig man personeel. De vraag hoe vindt je goede mensen, is hem ook bekend. 

Talent

“Kijk naar natuurlijk gedrag en talent van mensen”, houdt de BN’er zijn gehoor voor. 

“Kijk niet alleen naar een CV of diploma’s. Laat talenten matchen met je vacatures.” 

Maximale waarde

Voor werkzoekenden heeft hij ook een boodschap. “Benoem wat je kan, waar je goed in bent en geloof daarin. Wees jezelf in maximale waarde.” Vervolgt: “Dat doe ik zelf ook. Ik ben de langstzittende coach bij The Voice, wereldwijd, terwijl ik niet kan zingen. Maar ik kan analyseren, ik kan motiveren en ik kan overal een rap over maken.” 

Benoem wat je kan, waar je goed in bent en geloof daarin - Ali B

De Alphense Marleen van de Merwe (60) is als werkzoekende op het Banenfestival en wordt wel blij van de boodschap. “Ik wil ook dingen doen waar ik goed in ben: regelen, organiseren of gastvrouw zijn.” 

Vol

Volgens Bas de Lange, medeorganisator vanuit ondernemersvereniging VOA, was de animo onder bedrijven zeer groot om mee te doen. “Met zestig bedrijven zaten we hartstikke vol. Er zijn vijfhonderd bezoekers geweest. Dat is minder dan gehoopt, maar wel een afspiegeling van de huidige arbeidsmarkt. Werkgevers bieden banen, maar werknemers zijn beperkt.” 

Op zoek

Inderdaad zijn bedrijven in de regio Alphen aan den Rijn massaal op zoek naar arbeidskrachten. Het aanbod is zaterdag zeer divers. 

Van Ponsioen Installatietechniek in Alphen tot Warp Systems in Nieuwkoop, van Vermeulen Groep in Benthuizen tot Menken Orlando in Hazerswoude-Dorp. 

Goede contacten

Kweker Sander de Jong hoopt dat hij is opgevallen met de stand met plantjes. “Ik heb in ieder geval goede contacten met de mensen van de Greenport en Yuverta. Nu kijken of er wat uit komt.”

Nieuw

De Jong: “Zo’n Banenfestival is voor ons ook nieuw, maar je moet er wat voor doen als je mensen nodig hebt”.