Boskoper Bartho de Jong is de kersverse Prins Carnaval

Nieuws
Bartho de Jong (31), de kersverse Prins 008, toont zijn steek in het Rosarium. Als prins is hij op 12 november onthuld, samen met hofdame Kirsten.
Bartho de Jong (31), de kersverse Prins 008, toont zijn steek in het Rosarium. Als prins is hij op 12 november onthuld, samen met hofdame Kirsten. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Dit is hem dan, de nieuwe Prins Carnaval van de Krooshappers! Bartho de Jong (31) uit Boskoop is afgelopen vrijdag onthuld als Prins 008, samen met hofdame Kirsten. Bartho, in het dagelijks leven leidinggevend broker bij een beleggingsbank, gaat zich de komende tijd verder voorbereiden op zijn rol als Prins. Tijd voor een kennismaking.

Morvenna Goudkade

We spreken de kersverse prins zondagmiddag in het Rosarium. Hij heeft gekozen voor de naam Prins 008, wat houdt dat in? “Volgend jaar bestaat Boskoop 800 jaar. Die 008 is omgekeerd van 800, bij carnaval doen we alles net even anders, haha. En het is ook een knipoog naar James Bond, de legendarische 007.” 

Ik wil er heel veel energie in stoppen

Hij is begin september thuis bezocht, vertelt Bartho, die op jonge leeftijd met zijn familie vanuit Gouda naar Boskoop verhuisde. “Er werd aangebeld. Het was een doordeweekse avond, rond middernacht, ik lag al op bed. Toen ik achter de gordijnen keek, zag ik de Krooshappers. Ik was helemaal met stomheid geslagen.” Bartho ging opendoen en werd vervolgens gevraagd om Prins te worden. “Je krijgt niet echt de kans om nee te zeggen, haha. Ze waren heel overtuigend.”

In de maanden erna moest hij zijn mond houden en is bij de Krooshappers alles in gereedheid gebracht voor het Prinsenbal, op zaterdag 13 november, met de ‘geboorte’ van een nieuw Prinsenpaar. 

Carnaval is plezier hebben en de zorgen vergeten

“Het Prinsenbal kon niet doorgaan, maar op vrijdagavond 12 november was het afscheid gepland van de vorige Prins en hofdames. Toen is besloten dat te combineren met de de onthulling, omdat er daarna geen gelegenheid meer was.”

Als Prins 008 zit hij straks in zijn rol, maar wie is de man achter de prins? Bartho is sportief en sociaal, zo blijkt. Hij zat op de scouting bij de Schouw, werd leiding en is nu nog actief als kampstaf. Hij houdt van voetbal, doet ook vrijwilligerswerk op zijn club, en gaat graag op stap met vrienden. Carnaval viert hij al heel lang. Vorig jaar, toen de carnavalsfeesten niet doorgingen, was hij actief als reporter en dj voor de Krooshappers radio en tv-uitzendingen. 

Zijn werk bij een beleggingsbank is iets totaal anders, geeft hij toe. “Maar dat vind ik juist leuk, heel verschillende dingen doen. Ik heb economie en bedrijfseconomie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Op mijn werk geef ik leiding aan een team van brokers en heb ik contact met beurzen wereldwijd. Het is een internationaal bedrijf, met veel verschillende culturen; dat vind ik interessant. Ik zit in meetings met mensen van over de hele wereld.” 

Terug naar zijn nieuwe taken als Prins, hoe gaat hij dat voorbereiden? “Het zal anders zijn dan ‘gewoon’ carnaval vieren. Dat merkte ik vrijdag: je bent opeens hoofdpersoon. En je hebt een voorbeeldfunctie als prins, dus niet doorslaan bij het losgaan, zeg maar. Ik wil er heel veel energie in stoppen, er enorm van genieten en anderen ervan laten genieten. Ik wil dat iedereen mee kan doen, kinderen, jongeren, ouderen.” Het belangrijkste van carnaval is plezier hebben en de zorgen vergeten, vindt de kersverse Prins. “Even geen werk, geen problemen. Er een feest van maken met elkaar, waar je met een positief gevoel op terug kunt kijken.”

Bartho, hij is single, is blij met zijn leven, zegt hij. “Ik heb leuk werk, een leuk sociaal leven, ik ben actief bij verenigingen waar ik me verbonden mee voel. En verder zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 363