Mijlpaal voor Kiwanis: meer dan 100.000 cartridges ingezameld

Nieuws
Koudekerker Piet Smit van Kiwanis is namens de inzamelaars heel trots dat de mijlpaal van 100.000 ingezamelde telefoons en cartridges is bereikt.
Koudekerker Piet Smit van Kiwanis is namens de inzamelaars heel trots dat de mijlpaal van 100.000 ingezamelde telefoons en cartridges is bereikt. Foto: aangeleverd

KOUDEKERK AAN DEN RIJN- Koudekerker Piet Smit van Kiwanis is namens de inzamelaars heel trots dat de mijlpaal van 100.000 ingezamelde telefoons en cartridges is bereikt. De leden verzamelden de afgelopen jaren de appraten, waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. Smit en zijn plaatsgenoot Ed Bink begonnen in 2012 met inzamelen voor het Unicef project Stop Tetanus. Er werden in de supermarkten van Rijnwoude en later ook Alphen aan de rijn inzameldozen geplaatst. “Nu is het mogelijk om jaarlijks mooie bedragen te doneren aan goede doelen voor kinderen.”

Vanaf het begin zijn de aantallen bijgehouden. Nadat het landelijk doel van 1 miljoen dollar voor Stop Tetanus was bereikt, zijn de Kiwanis-leden na een tijdje weer gaan inzamelen voor andere goede doelen. “De opbrengst van de ingezamelde telefoons en cartridges per stuk mag dan niet veel zijn, dankzij het grote aantal kunnen er jaarlijks toch enkele duizenden euro’s worden overgemaakt naar kinderdoelen”, vertelt Smit. “Donaties zijn gedaan aan doelen zoals Unicef, War Child, KidsRights, Project Share Ghana, Kiwanis-poppen, Villa Pardoes, en Kiwanis Children’s Fund. De laatste twee  jaar wordt het project mijn dochter en schoonzoon in Ghana vooral ondersteund. In Noord-Ghana werken zij voor een centrum voor ondervoede baby’s en zijn ze een project begonnen voor het realiseren van een geboortekliniek.”

Goudarts

Mobieltjes worden na het inzamelen gesorteerd; sommige types zijn volgens Smit geschikt voor hergebruik. “Het merendeel wordt op verantwoorde manier gerecycled. Telefoons bevatten kleine hoeveelheden kostbare edelmetalen als zilver, goud, koper, palladium en tantalium.

Zo zit er in 1000 kilo afgedankte telefoons meer goud dan in 1000 kilo gouderts

Zo zit er in 1000 kilo afgedankte telefoons meer goud dan in 1000 kilo gouderts. Wat de cartridges betreft is het van groot belang dat deze niet op de afvalberg terecht komen. Ze bevatten onder meer inktresten en in inkt zitten polymeren die je liever niet in het milieu wilt hebben. De ingezamelde cartridges worden gesorteerd en vervolgens worden onderdelen per soort en type geschikt gemaakt voor hergebruik. Het kunststof omhulsel van de cartridges kun je tot wel vijf keer hergebruiken.” 

Supermarkten

De inzameling begon bij supermarkten in Koudekerk. Bij de Albert Heijn en Jouw Marktplaats in Koudekerk zijn de cartridges en afgedankte telefoons nog steeds welkom. De laatste jaren zamelen leden van Kiwanis voornamelijk in bij Afvalbrengstation Ecopark De Limes in Alphen aan den Rijn en Afvalbrengstation Veenderveld in de gemeente Kaag en Braassem. Smit laat namens Kiwanis weten men heel blij is met deze medewerking. “De inwoners van Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem weten de afvalbrengstations goed te vinden en wekelijks worden daar veel telefoons en cartridges voor het goede doel verzameld.”

Wat is Kiwanis?

Kiwanis is een internationale organisatie van serviceclubs ontstaan in de Verenigde Staten en met leden wereldwijd. Wereldwijd zijn er 600.000 leden en 16.000 clubs. In Nederland zijn er ongeveer 100 clubs en zo’n 2.000 actieve leden. Al tientallen jaren heeft de organisatie in haar activiteiten vooral het oog gericht op het welzijn van kinderen. Het motto van Kiwanis is dan ook: ‘Serving the Children of the World’. Zo zijn ook de leden van Kiwanis Club Leiden e.o. actief met het werven van fondsen voor goede doelen vooral gericht op kinderen. Interesse om mee te helpen of misschien wel Kiwanis-lid te worden? Dan kunt u de website, https://www.kiwanis.nl/, raadplegen of contact openemen met Smit via 06-54666456.