Commentaar: muilkorven van media door Facebook onwenselijk

Column
De andere foto die op onze website is te zien.
De andere foto die op onze website is te zien. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP- Veel Boskopers zijn verbolgen dat Facebook foto’s van de Sinterklaasintocht heeft verwijderd. In het dorp waren veel Zwarte Pieten te zien. Sinds vorig jaar augustus worden foto’s van Zwarte Piet op het platform verwijderd, omdat het Amerikaanse bedrijf de figuur haatdragend vindt. Kwalijker vind ik het dat de foto’s die u in de krant en online ziet door de regels van Facebook niet volledig feitelijk weergeven hoe het feest daadwerkelijk plaatshad.

Hoe zit dat precies? Facebook heeft een onafhankelijke toezichthouder aangesteld. Zwarte Piet valt onder de Facebook-richtlijnen onder blackface: het racistisch en stereotyperend portretteren van personen met een donkere huidskleur. Het interne Facebook-comité oordeelt dat beeld van Zwarte Piet “door veel Nederlanders wordt gedeeld zonder duidelijke racistische bedoeling”, maar dat blackface “algemeen wordt erkend als schadelijk raciaal stereotype.”

Facebook mag die mening hebben, maar het is een slechte zaak dat media daardoor geen volledig (beeld-)verslag kunnen doen. Er waren in Boskoop, maar ook in de andere kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn, immers veel meer Zwarte Pieten dan andere Pieten en dat is nieuws. 

Verder zag verslaggever Morvenna Goudkade dat kinderen van allerlei achtergronden op de foto wilden met Zwarte Piet. Eigenlijk had er een andere foto op website en in de krant gestaan: een plaat van blije kinderen met een Zwarte Piet. De reden waarom de foto daar niet staat, is dat Facebook dan de Facebookpagina van de Gouwe Koerier offline kan halen.

Bart van der Spek, redactiecoördinator