Roy Hoogendoorn ‘scoort’ in schaatsmarathon

Sport
Hoogendoorn is een getalenteerde schaatser en wielrenner.
Hoogendoorn is een getalenteerde schaatser en wielrenner. Foto: Team Ormer ICT

BOSKOOP- De twintigjarige Boskoper Roy Hoogendoorn is vierde geworden op de ijsbaan van Haarlem bij een schaatsmarathon voor beloften. Na 73 ronden behoorde hij tot de kopgroep, waardoor hij na honderd ronden van 400 meter om de overwinning kon sprinten van de wedstrijd. Koen de Best won uiteindelijk de wedstrijd.

Eind 2019 heeft Hoogendoorn zich aangesloten bij Team Ormer ICT. Dat is de marathonschaatsploeg onder leiding van ploegleider Henk Angenent en Kees Haverkamp waren volgens het team tevreden met Hoogendoorn en hij zelf ook. “Heel blij dat ik in de kopgroep zat. Dit biedt perspectief. Het smaakt naar meer”, meent Hoogendoorn. Hij neemt nu de achtste plaats in het jongerenklassement. Angenent heeft de schaatsploeg in 2010 opgericht en is een voormalig marathonschaatser en won in 1997 de Elfstedentocht.

Wielrennen

Naast schaatsen is Hoogendoorn ook wielrenner in het Noord-Brabantse team van Willebrord Wil Vooruit. Corona zorgde ervoor dat hij in 2020 en het begin van 2021 geen behoorlijk wedstrijdprogramma kon afwerken, maar in de zomer van dit jaar is dat veranderd en maakte hij kilometers in het Nederlands Kampioenschap, de Belgische klimklassieker GP Color Code en de Omloop der Kempen. Dit betaalde zich uit in de Polderronde van Middelharnis met een derde plaats tussen beloften (onder 23 jaar), eliterenners en B-profs. Hij beëindigde de clubcompetitie in september dit jaar als negende en als tweede jongere. Zijn Noord-Brabantse club Willebrord Wil Vooruit werd vijfde. 

Marathonseizoen

Vervolgens startte het marathonseizoen op 23 oktober in Amsterdam. Waar de gemotiveerde Hoogendoorn op jacht is naar het witte schaatspak als beste jongere, meent hij.