Alphenaar Aad richt Club de Oude Knarren op in Driehoorne

Nieuws
Aad wil met zijn club in Driehoorne voor meer leven in de brouwerij zorgen
Aad wil met zijn club in Driehoorne voor meer leven in de brouwerij zorgen Foto: Joost Mooij

ALPHEN AAN DEN RIJN – “Club de Oude Knarren haalt u uit uw woning” is de slogan van de club die Aad van der Graaf onlangs in Driehoorne oprichtte. Als bewoner van het woonservicecentrum aan de Uranusstraat maakte de Alphenaar (81) van dichtbij mee wat de gevolgen zijn van de maatregelen om corona te bestrijden. “Sommige mensen kwamen de deur niet meer uit.” 

Rijk Huisman

Aad wil met zijn club in Driehoorne voor meer leven in de brouwerij zorgen. Dat lukt tot nu toe prima, zegt hij. “Het idee slaat aan! Ik ben geen concurrent voor de Activiteitencommissie, die de bingo op touw zet. Uitstapjes zoals met de bus naar Scheveningen om daar ‘een visje’ te eten en vervolgens nog een verrassende rit te maken, spreken duidelijk aan.” Aan plannen ontbreekt het Aad niet: “In een stamppotboot varen in de haven van Rotterdam of vanaf het water de Biesbosch verkennen.” Nieuwe coronamaatregelen zorgen ervoor dat de plannen nog niet kunnen worden gerealiseerd, maar in de tussentijd zit Aad niet stil.

“Elke donderdagavond is er een knarrensoos en een soos staat ook bij ons voor gezelligheid. Iedereen kan komen sjoelen of spelletjes te doen zoals jokeren, eenendertigen, scrabble en yahtzee.” Het klaverjassen is afgestemd op senioren: “Wij nemen er de tijd voor en spelen twee in plaats van de gebruikelijke drie rondjes.” Voor het draaien van films deed Aad met succes een beroep op de leiding van Driehoorne. “Deze heeft de licentie voor het draaien van films en de Oude Knarren valt ook onder deze licentie.”

‘Zo lang als het nodig is, bieden we kleinschalige dienstverlening aan’

Iedereen is vrij om met de knarrensoos kennis te komen maken of enthousiast mee te doen. “Reserveren is niet nodig, de soos kost niets en Alphenaren van buiten Driehoorne zijn ook van harte welkom.” Aad kan niet alles voor niets doen: “Het lidmaatschap kost een euro per maand en als we met een bus uitstapjes maken dan komen de kosten voor eigen rekening.” 

Gebreken

De bewoners van Oudshoorn weten dat de ouderdom komt met gebreken: de Oude Knarren spelen daar naadloos op in. “Zo lang als het nodig is, bieden we kleinschalige dienstverlening aan. Je moet denken dat we bij ziekte aan huis de vuilniszak ophalen en in de container deponeren, de brievenbus legen of een brief op de post doen.” Het is niet de bedoeling dat een vrijwilliger van de Oude Knarren het hele huis komt schoonmaken. “Dan moet je een beroep doen op de gemeente.” 

Vervoer is vaak een knelpunt vanwege de wachttijden waar bewoners nog wel eens mee te maken krijgen. Ook hier heeft Aad een oplossing voor. “Ik heb een vrijwilliger die voor vervoer zorgt naar bijvoorbeeld de huisarts, tandarts, het centrum van Alphen, de supermarkt of de begraafplaats. Om de kosten te dekken vragen we een vrijwillige bijdrage.” Voorlopig blijft de dienstverlening beperkt tot Driehoorne. 

Proefperiode

Aad gunt zichzelf een proefperiode van een jaar voordat hij van de Oude Knarren een formele club maakt. “Eerst maar eens kijken hoe alles loopt en nu is de aanpak ‘oude jongens krentenbrood’. Het voordeel is dat ik geen tijd kwijt ben aan vergaderingen etc.” Het lijkt voor de hand te liggen dat ook andere wooncentra belangstelling hebben voor het idee van Aad. “Van navolging heb ik nog niet gemerkt, ik hoor wel bewondering.” 

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Aad van der Graaf, telefoonnummer 06-28693759 of e-mail apvdgraaf@hotmail.com.