Lampen lichtroute blijven nog een maand aan

Nieuws
Joyce Kortmann deed mee aan een prijsvraag en won een zuivelmand.
Joyce Kortmann deed mee aan een prijsvraag en won een zuivelmand. (Foto: PR)

ALPHEN/REGIO - De derde lichtroute in de gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn eindigde afgelopen zaterdag. De deelnemers van de verlichte proeverijenroute zetten nog een maand langer de lampen op hun boerderij, molen, gemaal of ander karakteristiek pand.

‘s Morgens was er met molenaar Johan Slingerland nog een interessante molenwandeling met ontbijt in Het Oude Rechthuis en boerderij- en molenbezoek in Aarlanderveen. 

‘s Middags stond het Lakenvelder stierkalf Storm in de spotlights. Bij familie Stapper aan de Kortsteekterweg hadden ze namelijk een prijsvraag gemaakt. Joyce Kortmann ontving hier een zuivelmand, omdat ze met 2 dagen verschil het dichtst bij de echte geboortedatum van het inmiddels half jaar oude kalf zat. “Ik had werkelijk geen idee, dus ik heb mijn eigen verjaardag maar ingevuld”. En dat bleek een goede zet te zijn geweest.

De deelnemers van de verlichte proeverijenroute zetten nog een maand langer de lampen op hun boerderij, molen, gemaal of ander karakteristiek pand. De organiserende agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen voldoet hiermee aan het verzoek van velen. “Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen konden in de tweede en derde week helaas maar weinig adressen meer bezocht worden. Toch gingen mensen gingen in hun eigen bubbel een rondje rijden en genoten ze van de aangelichte panden.” De routeboekjes blijven voorlopig nog verkrijgbaar bij de VVV’s, boek- en boerderijwinkels in het gebied, www.verlichteproeverijen.nl/route/routeboekje

Aanleiding voor de lichtroute was 750-jarig bestaan van Nieuwkoop. In de aanloop naar en tijdens de lichtroute waren diverse activiteiten. Zo beschilderden in de herfstvakantie tientallen kinderen vanuit de Kindervakantieweek Zevenhoven spandoeken en grasbalen op de Kousweg 3 in Zevenhoven met als thema ‘weet jij waar je eten vandaan komt’. Deze fleurige grasbalen staan nog in het land opgesteld. 

Op 3 en 4 november ontbeten burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn en locoburgemeester Gerben van Duin van Nieuwkoop met klassen schoolkinderen op de rundveebedrijven van de families Burggraaf in Alphen en Van Vliet in Nieuwveen.