Geen jubileumconcert, wel Koninklijke Erepenning

Nieuws
Burgemeester Liesbeth Spies reikt de Koninklijke Erepenning uit aan voorzitter Klaas Smid van Regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers
Burgemeester Liesbeth Spies reikt de Koninklijke Erepenning uit aan voorzitter Klaas Smid van Regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP/ALPHEN – Toch een lichtpuntje voor Die Gouwe Sanghers. Het beroemde regiomannenkoor zou op donderdag eindelijk het uitgestelde 75-jarige jubileum vieren. Tijdens een groot concert in Flora Boskoop zou bovendien de Koninklijke Erepenning worden uitgereikt. Door corona ging het concert niet door, maar het bijzondere ereteken kwam er wél. En dat maakte het toch nog een beetje goed.

Morvenna Goudkade 

De Alphense burgemeester Liesbeth Spies zou tijdens het jubileumconcert de Koninklijke Erepenning uitreiken, namens de koning. Het concert stond eigenlijk vorig jaar al gepland: op 12 september 2020 bestond het mannenkoor 75 jaar. Maar: corona gooide toen roet in het eten en dat gebeurde vorige week opnieuw. Spies besloot vervolgens het bestuur van Die Gouwe Sanghers uit te nodigen op het gemeentehuis in Alphen. Daar was koffie met gebak, is teruggeblikt op de rijke historie van het koor en vooruitgekeken naar de toekomst. En daar is het ereketen alsnog uitgereikt, op de geplande datum van 2 december. 

“Het is natuurlijk een heel andere setting”, reageert Klaas Smid, voorzitter van Die Gouwe Sanghers. “Niet op het podium tijdens ons jubileumconcert, met het hele koor erbij en publiek in de zaal, maar het is voor ons toch een heel feestelijk moment.” Smid is met medebestuursleden Maap Groenendijk, Sjaak van der Meer en Fred van Aalst naar het gemeentehuis gekomen. Hoewel het koor is gevestigd in Boskoop, is het echt een regiomannenkoor, zo wordt uitgelegd aan de belangstellende burgemeester. “Onze leden komen uit de hele omtrek, behalve uit Boskoop ook bijvoorbeeld uit Hazerswoude, Alphen en Leimuiden.”

Deze uitreiking is voor ons toch heel feestelijk moment

Het koor trad op met grote namen als Marco Bakker en Caroline van Hemert, ging op buitenlandse concertreizen naar Boedapest, Warschau, Wenen, Parijs en Barcelona, en bracht diverse albums uit. Er waren sterrengala’s, nieuwjaarsconcerten, bevrijdingsconcerten en roemruchte optredens met kozakkenkoren. “Er is heel veel gebeurd”, mijmert koorlid Maap Groenendijk, die zich nog kan herinneren dat het koor uit 85 zangers bestond. Dat is niet meer zo: net als andere zangkoren kampt ook Die Gouwe Sanghers met een terugloop. Er zijn er momenteel 39 leden en die zijn allemaal uiterst gemotiveerd, aldus Smid. “Maar we kunnen zeker nieuwe leden gebruiken. Ook zoeken we een nieuwe dirigent; we zijn inmiddels in gesprek met een paar kandidaten.” 

Dan is het moment aangebroken om de Koninklijke Erepenning te onthullen; de voorzitter  mag hem in ontvangst nemen. Die Gouwe Sanghers kan nu overal vermelden dat zij door de koning is onderscheiden. Het ereteken wordt toegekend als vaststaat dat voldaan is aan alle voorwaarden, zo blijkt. “Het koor en ook de  bestuursleden moeten te goeder naam en faam bekend staan”, zegt de burgemeester. Met een knipoog: “En van onbesproken gedrag zijn.” Voorzitter Smid belooft ‘het goede voorbeeld’ te geven. “En ik wil de koning hartelijk bedanken.”

Er wordt nog een tijdje nagepraat. Spies wil weten of het koor weleens heeft overwogen ook dames toe te laten. Volgens de aanwezigen heeft een mannenkoor echter een heel eigen sfeer en repertoire. “We denken dat veel mannen weglopen als we een gemengd koor worden. Een mannenkoor is juist heel uniek.”

Of het jubileum ooit nog wordt gevierd? Het koor hoopt nu maar op 2022, dan bestaat Boskoop 800 jaar en zijn er veel feestelijkheden, waaronder ook muzikale evenementen. “We hebben ons al aangemeld voor een happening met 800 zangers.”

Even poseren met het ereteken: vlnr burgemeester Liesbeth Spies, Fred van Aalst, Maap Groenendijk, Klaas Smid en Sjaak van der Meer.