Castellum bijna klaar en dit zijn de hoogtepunten

Nieuws
Of Castellum inderdaad in januari de deuren kan openen? Interim directeur Marcel 't Sas en marketingmanager Anya Tuit: 'Zodra we mogen, staan we klaar'.
Of Castellum inderdaad in januari de deuren kan openen? Interim directeur Marcel 't Sas en marketingmanager Anya Tuit: 'Zodra we mogen, staan we klaar'. Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN - Castellum gaat weer open! Door de nieuwe lockdown is de vraag alleen: wanneer? Vorige week hield het theater annex cinema een preview voor de pers. Ook deze krant was erbij. De conclusie na een uitgebreide rondleiding: het kostte een paar centen, maar dan heb je ook wel wat.

Door: Morvenna Goudkade

Na twee jaar verbouwen, met de nodige tegenslagen, ligt Castellum er prachtig bij. Het theater aan het Rijnplein is achtervolgd door rampspoed. Nadat in 2019 was besloten tot verbouwing, is vorig jaar ontdekt dat het gebouw niet brandveilig was en moest er opnieuw worden verbouwd. Maar nu is dan eindelijk de verbouwing afgerond, het pand opnieuw ingericht en worden de puntjes op de i gezet. Helaas gooit de nieuwe lockdown flink roet in het eten, want de geplande open dag op 9 januari kan niet doorgaan en de verdere  programmering staat ook onder druk.

Verbouwing afgerond, maar lockdown gooit roet in het eten

“Jammer, maar niet onoverkomelijk”, reageren interim-directeur Marcel ’t Sas en marketingmanager Anya Tuit. “Wat in het vat zit, verzuurt niet. Zodra we mogen, staan we klaar om de deuren te openen en alle Alphenaren hun bioscoop en theater terug te geven.”

Straks geen opstoppingen meer bij de garderobe en niet meer eindeloos trappenlopen

Tot het zover is, moeten we het even doen met de preview. Daarom de hoogtepunten op een rij: 

1. Nieuwe entree met loungesfeer, zitjes en geen opstopping bij de garderobe. Kwam je vroeger bij binnenkomst in een kille ruimte met rijen voor de jassen, dat is nu heel anders. De entree is een stuk verplaatst, overal zijn zitjes en de garderobe is niet meer de bottleneck. 

2. Een handige loopbrug verbindt de verdiepingen. Niet meer eindeloos trappenlopen. Je kunt voortaan overal van links naar rechts, zonder eerst omhoog en omlaag te hoeven. Scheelt veel geloop, gezoek en onrust. 

3. Licht, licht, licht. Er is overal licht en je kunt overal naar buiten kijken, en naar binnen. Allerlei nieuwe zitjes spelen hierop in, zoals een hippe raambar.

4. Het interieur. Veel staal en hout, stoer en warm tegelijk. Stevig, robuust en toch elegant. Vloerkleden zijn rood, in de kleur van rode lopers en het pluche van theaterstoelen. Handig: heel veel meubilair is mobiel en verrijdbaar, of het nu een bar is of een tafel. 

5. Kies je foyer. In het nieuwe Castellum kun je overal zitten voor een drankje of een praatje. In Theater Café en Rijn Foyer heb je prachtig uitzicht op de Oude Rijn. In de Plein Foyer kijk je over het Rijnplein. De looproutes en ruimtes zijn aangepast, waardoor de foyers gemakkelijk zijn te bereiken. 

Castellum is niet alleen een lust voor het oog. Marcel ’t Sas belooft een ‘interessante programmering’ met zowel landelijke voorstellingen als regionaal talent. Er is ruimte voor try-outs en samenwerking met kunst en cultuur uit de regio. Ook komt er een nauwe samenwerking met cultuurcentrum Parkvilla in Alphen. De theaterzaal met 750 plaatsen was al goed, volgens ’t Sas, maar is nu ‘nog beter door aanpassing van de geluidskwaliteit’.  

Buiten, hoog aan de gevel, staat het met grote letters: ‘Castellum, vanaf januari 2022 weer uw theater en bioscoop’. En als dat niet lukt? “Hopen op februari.”

Interim directeur Marcel 't Sas en marketingmanager Anya Tuit in het vernieuwde Castellum.