Tentoonstelling over Napoleon in Museumpark Archeon

Nieuws
In Museumpark Archeon is tot en met 20 maart 2022 de tentoonstelling 'Napoleon, Lang Leve de Keizer' te zien.
In Museumpark Archeon is tot en met 20 maart 2022 de tentoonstelling 'Napoleon, Lang Leve de Keizer' te zien. (Foto: Museumpark Archeon)

ALPHEN - Dit jaar werd het tweehonderdste sterfjaar van Napoleon Bonaparte herdacht. In Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn is tot en met 20 maart 2022 de tentoonstelling ‘Napoleon, Lang Leve de Keizer’ te zien.

“In Parijs was een ceremonie bij zijn graftombe onder de Parijse Dôme des Invalides. En het gekke is: zelfs daar was het een beetje onduidelijk hoe we over hem moeten denken”, aldus het Archeon. 

“Napoleon was vrijzinnig, tegendraads, onvermoeibaar en buitengewoon scherp. Hij wist altijd wat hij ‘voor vlees in de kuip had’ als hij mensen ontmoette, maar hij was tegelijkertijd die verbazingwekkende schouwburgbezoeker die op de meest onlogische momenten in bulderend lachen kon uitbarsten.”

“’Een mooie vrouw is een lust voor het oog, maar een goede is een lust voor het hart; de een is een juweel, de ander een schat’, zei hij, maar hij koos zelf een keizerin die hem niet echt het goede bracht. En zijn ideeën over vrouwen worden tegenwoordig vaak verguisd; hij vond dat vrouwen vooral waren bestemd voor het moederschap.” President Macron sprak bij de herdenking en zei dat we Napoleon vooral niet moeten beoordelen naar de maatstaven van onze huidige tijd.  

“Kom in de de tentoonstelling ‘Napoleon, Lang Leve de Keizer’ alles aan de weet over deze bijzondere visionair. Bijvoorbeeld, die hoed van hem, was dat altijd dezelfde of kocht weleens een nieuwe? Of: hoe kwam hij eigenlijk aan zoveel macht?”

“De tentoonstelling neemt je mee door zijn leven en werk en er zijn allerlei zaken te bewonderen uit zijn tijd, zowel originelen als replica’s. Er zijn namelijk talloze Napoleon-liefhebbers die zich in hun vrije tijd graag met deze wonderlijke strateeg bezighouden. Ze maken allerlei zaken na, en gebruiken die ook bij hun liefhebberij, het re-enactment.”

“Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zullen er regelmatig shows zijn. Bijvoorbeeld door vereniging Historische rijkunst, die ook enkele mooie voorbeelden van replica-paardentuig uit Napoleons tijd in bruikleen aan de deze tentoonstelling ter beschikking heeft gesteld.”

De tentoonstelling ‘Napoleon: Lang Leve de Keizer’ is te zien tot en met 20 maart 2022 in Museumpark Archeon, in het Romeins badhuis. Meer informatie is te vinden via de website: www.archeon.nl.