‘We willen het uitleggen’

Nieuws
Maandagmiddag gaan burgemeester en politie in gesprek met de inwoners. Wim van Beek (midden) en Theo Leliveld (re) vertellen hun verhaal aan politiechef Maarten van Mierlo (li).
Maandagmiddag gaan burgemeester en politie in gesprek met de inwoners. Wim van Beek (midden) en Theo Leliveld (re) vertellen hun verhaal aan politiechef Maarten van Mierlo (li). (Foto: Morvenna Goudkade)

NIEUWVEEN – Het kleine Nieuwveen is opeens groot in het nieuws. De ME werd ingezet om daar in de Nieuwjaarsnacht de orde te herstellen, in de Dorpsstraat, op het pleintje van de Coop. Vervolgens ontstond nog meer commotie, want inwoners vinden dat de verkeerde mensen klappen hebben gekregen. Maandagmiddag is het allemaal uitgepraat, op hetzelfde plein.

Morvenna Goudkade

Rond half drie maandag verzamelen mensen zich op het pleintje voor de supermarkt in de Dorpsstraat, het kloppend hart van Nieuwveen. Ze zijn er op uitnodiging van burgemeester Robbert-Jan van Duijn en de politie. Veel aanwezigen blijken vlak in de buurt te wonen en waren op straat in de bewuste nacht. Naast een koffiekar van de politie, staan Wim van Beek (65) en Theo Leliveld (68) in gesprek met politiechef Maarten van Mierlo. Ze willen uitleggen hoe het is gegaan, zeggen ze. “Al 25 jaar vieren wij hier Oudejaarsavond met een groot feest, een programma voor de kinderen en voor de volwassenen. Dat verloopt normaal altijd prima. Maar door de coronacrisis kan het niet worden gehouden en dan is er geen sociale controle meer.” 

Jeugd die hier niet vandaan kwam

Het is pech voor iedereen dat het zo gelopen is, vindt Van Beek. “Normaal was dit nooit gebeurd, als er met vuurwerk wordt gegooid, grijpen wij meteen in.” Oké, niet dat er nooit iets voorgevallen is. “Zo’n 25 jaar geleden hadden wij hier wilde jaren”, blikt Leliveld terug. “De ME moest dan ook weleens langskomen, maar tegenwoordig verloopt zo’n avond met respect voor elkaar.” Waar het misging? Er wordt verteld over ‘een groepje jeugd dat hier niet vandaan kwam’. “Kijk, je hebt er geen grip meer op”, zegt Van Beek. “Altijd een mooi feest en nu een luchtledige, geen regie, door de corona.”

Politiechef Maarten van Mierlo vertelde deze krant eerder, op zondag, over de aanleiding om de Mobiele Eenheid in te zetten: “Er was zwaar vuurwerk, een groot vuur en er stond naar schatting zo’n 100 man op het plein. Je probeert het eerst te reguleren met de aanwezige dienders, maar dat lukte niet meer.”

Van Mierlo: “We hebben ook nog te maken met Covid, de afstandsregel, niet teveel mensen bij elkaar en een vuurwerkverbod. Maar daar zet je de ME niet voor in. Je neemt dat besluit niet voor niets. Er is met zwaar vuurwerk, zoals cobra’s, gegooid naar collega’s. Dat zijn explosieven. Dat is geen vuurwerk meer, dat zijn bommen, Het is meer geluk dan wijsheid dat agenten niet gewond zijn geraakt. Ze moesten wegspringen.”

Er werd met cobra’s gegooid naar agenten

Toen de ME arriveerde, was het anderhalf uur later, zeggen de dorpelingen. De groep die zich misdragen had, was toen volgens hen al weg. Toch was het nog heel druk op en rond het plein. “Maar dat doen wij hier altijd”, zegt inwoonster Rachel Visser-Schoor. “Wij gaan altijd even het dorp in om elkaar Nieuwjaar te wensen, als gezin met de kinderen.” Ze staat in gesprek met burgemeester Robbert-Jan van Duijn, want ze wil vertellen wat ze hebben meegemaakt. Ze liep klappen op en dat heeft veel impact gehad, ook op haar kinderen. De politie stelt dat er meerdere keren is opgeroepen om de plek te verlaten. Daar werd niet op gereageerd, zegt Van Mierlo. “Er gaan filmpjes rond, waarop wordt meegejoeld met de oproepen. Wij willen op zo’n moment terug naar een beheersbare situatie, dus als niet wordt gereageerd, wordt ingegrepen.”

Martijn van Tol (44) heeft ook klappen gekregen. “Het is lastig voor de burgemeester, dat snap ik wel”, zegt hij. “Hij moet een beslissing nemen. Maar de groep die het gedaan heeft, was al weg toen de ME kwam.” Waarom was hij zelf nog op straat, toen de oproepen kwamen? “Die heb ik helemaal niet gehoord. Als je om de hoek staat, hoor je daar niks van.” Dat zegt ook Visser-Schoor. “Er was muziek en lawaai. Maar ik heb helemaal geen oproepen gehoord.” Van Tol baalt er wel van dat iedereen nu praat over het ‘wilde Nieuwveen’. “Het is jaren geleden dat de ME is geweest, ik had dit echt niet verwacht.”

Ondertussen is politiechef Van Mierlo afspraken aan het maken met dorpsbewoners. “We willen dit nooit meer meemaken”, zegt Jan van der Geest (53). Hij heeft zich, net als enkele anderen, aangemeld als vrijwilliger. “De volgende keer gaan we er als Nieuwveners tussen staan, zodat het niet uit de hand loopt. We zijn allemaal geschrokken.”

Aan een statafel bij de politie-koffiekar staan vier jongeren. Roy Stouten (21), Daniël Zuurmond (22), Bas Reumerman (17) en Camiel Hoogervorst (19). Ze komen uit Nieuwveen, alleen Bas komt uit Nieuwkoop. “Maar ik ben heel vaak in Nieuwveen”

Waarom zijn ze hier? “We willen het uitleggen”, zegt Roy. “Onze stem laten horen.” Het gaat wel over hun dorp, zeggen ze, de goede naam van Nieuwveen. “Wij zouden zelf nooit vuurwerk naar de politie gooien. Dus dat willen we vertellen. We zijn trots op Nieuwveen.”

Vier jongeren willen ook uitleggen hoe het gegaan is de bewuste nacht, vlnr Roy Stouten, Daniël Zuurmond, Bas Reumerman en Camiel Hoogervorst.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda