‘Ik ben heel trots op de mensen van mijn club’

Nieuws
Peter Versteeg (71) is voorzitter van voetbalvereniging Hazerswoudse Boys. Door de coronacrisis zijn er veel uitdagingen.
Peter Versteeg (71) is voorzitter van voetbalvereniging Hazerswoudse Boys. Door de coronacrisis zijn er veel uitdagingen. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE-DORP - Een voetbalvereniging in tijden van lockdown, hoe houd je die overeind? Voor die uitdaging staat Peter Versteeg (71), voorzitter van Hazerswoudse Boys. Peter was jarenlang zelfstandig ondernemer en ging daarna in de lokale politiek en het verenigingsleven. In 2015 is hij gevraagd als voetbalvoorzitter: “Nee, ik voetbal zelf niet. Ik wil vooral de club besturen.”

Morvenna Goudkade

Hij houdt wel van het spelletje, verzekert Peter. “Ik ben al heel lang aanhanger en officieel lid van Liverpool. Zelf heb ik vroeger gekorfbald, ook een teamsport met een bal, maar net even anders, haha.”

We blijven positief denken

Na bijna twee jaar in de coronapandemie heeft ook Hazerswoudse Boys het nodige meegemaakt. De vereniging, die haar oorsprong vond in 1943, doet het nog steeds goed, zegt Peter. “Op de club zijn we nu open van 05:00 tot 17:00 uur. Iedereen tot en met 17 jaar mag in die tijd een balletje komen trappen, lid of geen lid. Gezien de aangekondigde verruiming tot 20:00 uur, gaan wij daar zeker gebruik van maken. Wij zijn een multifunctionele accommodatie; drie dagen per week maakt Junis kinderopvang overdag gebruik van ons complex. Zij vinden het goed dat het veld dan gebruikt wordt voor sport en spel.” Bij de club blijven ze positief denken, vertelt de voorzitter. Zo zijn net de contracten verlengd van hoofdtrainer Wilco Wapenaar, die de mannenselectie traint, en van Dave van der Zwet, van de vrouwenselectie. “We proberen steeds in contact te blijven met de leden. Voor voetballers boven de achttien is het nu lastig: ze kunnen nu niet spelen of trainen. Bedoeling is dat spelers zelf fit blijven, met instructies van hun trainer.”

Opgegroeid in Amsterdam, verhuisde Peter dertig jaar geleden naar Hazerswoude-Dorp. “Mijn vrouw en ik werkten toen in de regio Den Haag en wilden meer in de buurt gaan wonen. En ook graag ‘buiten’ wonen.” Hij had een tijdlang een eigen bedrijf, een adviesbureau met zo’n twaalf medewerkers, gevestigd in Zoetermeer. In 2008 beëindigde hij zijn bedrijf en begon met nieuwe activiteiten. “Ik wilde meer maatschappelijk actief worden, iets voor de samenleving doen. Toen ben ik voorzitter geworden van de Mico, de ondernemersvereniging in Hazerswoude en daarna in het bestuur gegaan van de St. Gemeenschapsvoorzieningen Hazerswoude-Dorp. Ook ben ik politiek actief: in 2018 ben ik gekozen als raadslid voor Nieuw Elan en zit in de gemeenteraad.”

Sinds 2015 is hij voorzitter van Hazerswoudse Boys. “Ik heb gevraagd: willen jullie een bestuurder met voetbalaffiniteit of een voetballer met bestuurlijke affiniteit? Het bleek het eerste te zijn. Mensen met voetbalkwaliteiten zijn er uiteraard ook volop op de club, maar ik zit er vooral als bestuurder, om dingen in goede banen te leiden.”

Hij hoopt dat er snel weer gevoetbald kan worden, maar blijft de vinger aan de pols houden. Bij Hazerswouds Boys zijn ze steeds uiterst zorgvuldig geweest met de maatregelen, zegt Peter. “We hebben die zelf eerder verzwaard dan versoepeld. In het begin van de coronacrisis hadden we een forse uitbraak bij Hazerswoudse Boys, dat wilden we niet nog een keer meemaken.”

Hij is trots, zegt hij. “Ik ben heel trots op de mensen van mijn club. We zijn een vrijwilligersorganisatie, hè? Geen professionele instelling. Het gaat hier om goedwillende mensen, die doen wat ze kunnen. Normaal zit je bij een club om er plezier en energie uit te halen. Daar moeten we nu met z’n allen meer moeite voor doen. Nieuwe vrijwilligers werven wordt steeds lastiger. Ik ben daarom trots dat we onze leden én onze vrijwilligers weten te behouden.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 370