Wees op je hoede met online verkooptransacties

Algemeen
Wees alert met online betalen. Weet vooraf goed wat je moet doen.
Wees alert met online betalen. Weet vooraf goed wat je moet doen. ((Foto: aangeleverd))

PURMEREND - Er wordt regelmatig voor gewaarschuwd maar overkomt toch nog veel mensen. En pal na de feestdagen waren Mark van den Donk en Farouz Marena (op zijn verzoek een gefingeerde naam, red) er ook bijna ingestonken. Doordat ze op hun hoede waren en alert reageerden wisten ze erger te voorkomen. Beiden hadden respectievelijk een 3-zits bank en en een hoekbank op Marktplaats te koop aangeboden. Waar Van den Donk de advertentie alleen op het reguliere platform plaatste, zette Marena zijn hoekbank daarnaast op de Facebookpagina van Marktplaats.

Het feit dat op de profielfoto een jong en verliefd stel te zien was wekte alleen maar meer vertrouwen

Van den Donk kreeg drie dagen nadat hij zijn 3-zitter op het platform had gezet via Facebook de eerste reactie van een potentiële koper, ene Coulibaly. Deze liet weten momenteel op reis te zijn en het heel druk te hebben met zijn werk, maar gaf vervolgens de oplossing. Ik zal de bank dezer dagen door de postbode van UPS laten ophalen en u krijgt van hem het geld (150 euro). 

“Ik vertrouwde het meteen voor geen meter. Iemand die zegt op reis te zijn en druk te zijn met werk en dan een bank van 150 euro door UPC laten ophalen. Wat denk je dat alleen al de bezorgkosten zijn van een bank?”, aldus Mark van den Donk, die de eventuele transactie direct erna heeft stop gezet.

Het uitzoeken van dit soort vage beloftes duurt niet eens lang, want er wordt nadrukkelijk gewaarschuwd. “Kijk uit voor dit soort oplichting. Oplichters proberen je geld uit de zak te kloppen met automatische berichtjes op Facebook Marketplace. Als je iets verkoopt, duiken ze op je advertentie en beloven ze een koerier van UPS langs te sturen”. De waarschuwing onderschrijft de vermoedens van Mark van den Donk.  

Mobiele nummer

Farouz Marena, die zijn hoekbank alleen op het reguliere platform van Marktplaats plaatste, had naast het gebruikelijke e-mailadres ook zijn mobiele nummer in de advertentie gezet. Wat schetste zijn verbazing toen hij amper een half uur na het plaatsen van de advertentie al een Whats appje van ene Roos kreeg. Zij wilde de absolute bodemprijs van de hoekbank weten. “Nadat ik deze via een app aan haar liet weten kreeg ik onmiddellijk een berichtje terug dat er een deal was en dat ze graag meteen middels een overmaking via de Marktplaats betaalmogelijkheid”, vertelt Marena.

Het feit dat op de profielfoto van de afzender een jong en verliefd stel was te zien wekte bij hem alleen maar meer vertrouwen. Het was schone schijn, zo bleek later. Marena gaat verder: “Ik reageerde daarop dat ik de bank voor haar vast zou houden en dat ik het geld contant bij het ophalen van de bank wilde hebben. Niet lang daarna kreeg ik weer een bericht waarin ‘Roos’ aangaf de bank zaterdagavond om zeven uur te willen ophalen en dat ze mij een link zou sturen waarop ik moest klikken. Daarna zou meteen het geld op mijn rekening staan. Dat vond ik gek want ik had geen rekeningnummer doorgegeven.”

Spel meespelen

De Purmerender besloot daarna het spel nog even mee te spelen en stuurde opnieuw een app dat de bank zaterdagavond om zeven uur klaar zou staan en dat de koper op dat tijdstip moest zorgen voor contant geld. “Er gebeurde een dag en nacht helemaal niks, ik kreeg niks meer terug maar zag de volgende ochtend wel dat de afzender om even na drie uur ‘s nachts nog op Whats app actief was geweest. Misschien ben ik wel ouderwets maar dat vond ik geen normale tijd om met je telefoon bezig te zijn.”

De moraal van deze twee voorvallen: wees op je hoede met dergelijke transacties en volg sowieso nooit het advies van zich als koper voordoende geïnteresseerden om op een doorgestuurde link te drukken. Dat kost je in de meeste gevallen veel meer geld dan de opbrengst van jouw te koop aangeboden goederen. Voor Mark van den Donk en Farouz Marena is het uiteindelijk goed afgelopen, want beiden hebben hun bank alsnog verkocht. Aan dolblije nieuwe eigenaars. En het geld handje contantje in de zak.

Meldingen

Hebt u een nepmail of nepbericht ontvangen? Of twijfelt u of een bericht dat u ontvangen hebt, betrouwbaar is? Reageer er dan niet op en klik nooit op links. Doe een melding bij de Fraudehelpdesk via https://www.fraudehelpdesk.nl/ Deze kan het bericht dan onderzoeken en een waarschuwing plaatsen op hun website.

.

Het appje met de aankondiging van de UPS-postbode.