Maak de woning puppy-proof: 5 tips

Huis
Een puppy gaat, net zoals een peuter, graag op ontdekkingsreis.
Een puppy gaat, net zoals een peuter, graag op ontdekkingsreis. (Foto: Adobe Stock)

Het is zover: na lang wachten komt jouw lieve puppy eindelijk bij je wonen. Hoe maak je de woning puppy-proof? Wij geven 5 tips! 

Een puppy gaat, net zoals een peuter, graag op ontdekkingsreis. Hij maakt geen onderscheid tussen een lekker kluifje en de tafelpoot. Het is dus belangrijk dat je de woning puppy-proof inricht, zodat jouw pup geen gevaarlijke dingen opeet én geen spullen kapot kan maken. 

Ontdek waar jouw puppy bij kan

Een handige tip: ga zelf een keer op handen en knieën door het huis. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van wat er allemaal op de grond ligt, en waar jouw puppy dus bij kan. 

Ten eerste is het belangrijk dat er geen losse snoeren op de grond liggen. Hier kan jouw pup aan gaan knagen. Dat geldt ook voor de stoelpoten. Deze kun je afdekken of inspuiten met een speciale spray, die pups niet lekker vinden ruiken. Jouw kleine viervoeter zal vervolgens wel twee keer nadenken voordat hij z’n tandjes in de stoelpoot zet!

Puppy-proof hekjes

Zorg ervoor dat je schoonmaakmiddelen op een veilige plek bewaart, zodat jouw pup er niet bij kan. Giftige kamerplanten zijn uiteraard een no-go. Dit geldt ook voor eventuele giftige planten in de tuin, waar jouw pup graag aan knabbelt. Om te voorkomen dat een pup hier zijn tanden in zet, kun je het beste de planten afschermen met hekjes. Het afschermen van bepaalde ruimtes met zulke hekjes kan uiteraard ook binnenshuis. 

Let ook op met oude takken in de tuin. Jouw puppy kauwt hier graag op, maar deze takken kunnen splinteren. Daarnaast is er kans op infectiegevaar.   

Heb je een gladde vloer, zoals laminaat? Dan is het slim om, op de plek waar de bench staat, een paar dekens te leggen. Een puppy kan namelijk snel uitglijden op een gladde vloer, wat niet goed is voor zijn groeischijven. Hierdoor kunnen later problemen ontstaan, zoals heupdysplasie. 


Heb je laaghangende stopcontacten in de woonkamer? Zet hier dan een beveiligingsplaatje op. Zorg ook dat er geen kleine spullen op de vloer liggen, die jouw puppy kan inslikken. Bepaalde voedingsmiddelen zijn zeer giftig voor een hond. Hier vallen onder andere chocola en druiven onder. Laat dus geen voedsel slingeren! 

Puppy-proof meubels

De beste puppy-proof meubels zijn gemaakt van leer of microfiber. Leer is lekker makkelijk schoon te maken met een vochtig doekje. Daarnaast houdt het geen hondenharen vast én blijft er geen hondengeur in hangen. Meubels van microfiber zijn duurzaam en eenvoudig schoon te maken. Daarnaast wordt de stof, dankzij de speciale structuur, niet snel vies. Handig!

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!