De Waaier start campagne Doesgoed

Algemeen
Het team van Doesgoed: Ralph de Kleijn, Sanne Koomen, Petra Vijzelaar en Jacqueline Brienen.
Het team van Doesgoed: Ralph de Kleijn, Sanne Koomen, Petra Vijzelaar en Jacqueline Brienen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - De Waaier start donderdag 20 januari de campagne Doesgoed. De campagne staat symbool voor alles waar De Waaier voor staat: bedrijven en maatschappelijke organisaties met een hulpvraag aan elkaar verbinden. Deze aftrap is een volgende stap van De Waaier die een nieuwe invulling gaat geven aan het vertrouwde gedachtegoed. De kick-off wordt live gestreamd vanuit het AFAS-Stadion, met gastsprekers zoals Anja Schouten (burgemeester Alkmaar) en Lucas Meijs (hoogleraar vrijwilligerswerk). De bijeenkomst is van 16.30 tot 17.45 uur en iedereen kan het evenement volgen via deze link of kijk op de website www.de-waaier.nl/evenementen

“Sinds 2019 ben ik manager bij de Waaier en het was mijn opdracht de stichting te vernieuwen”, zegt Ralph de Kleijn. “Er stond al een solide organisatie met vaste evenementen en een sterke achterban. Het was wel tijd om in een aantal zaken vernieuwing aan te brengen, op weg naar De Waaier 2.0. Op dat moment had stichting Sire een campagne onder de titel ‘Doeslief’. Hiermee riepen ze op om allemaal wat liever tegen elkaar te zijn. ‘Doeslief’ heb ik toen getransformeerd naar Doesgoed als datgeen wat we bij De Waaier doen en meegenomen in mijn presentatie aan het bestuur. Eigenlijk zeggen we met Doesgoed in één woord wat we doen en waar we voor staan. Toen de gemeente Alkmaar het Stimuleringsfonds in het leven riep om verbindingen te leggen tussen verschillende sectoren hebben we een plan geschreven en kwam Doesgoed weer tevoorschijn als titel voor onze campagne. Hiermee wordt meteen duidelijk waar we voor staan: goed doen. We polsten onze plannen bij het bestuur. Voorzitter Frits Westerkamp en de overige leden waren meteen enthousiast en zeiden: doen!”

Groei ondernemers

Met de campagne wil De Waaier ook het aantal deelnemende ondernemers laten toenemen, van 200 naar 250. “Maatschappelijk ondernemen wordt steeds belangrijker en we vragen de gemeente dan ook om deze ondernemers een maatschappelijk label te geven, zodat zij een streepje voor krijgen op ondernemers die andere keuzes maken. Er wordt steeds meer gekeken naar Social Return On Investment (SROI) bij aanbestedingen, dus het belang van maatschappelijk ondernemen wordt groter.”

Nieuwe events

Doesgoed beslaat een nieuwe weg, met nieuwe evenementen. Daar is vorig jaar juni al een begin mee gemaakt. Ralph: “Zo hadden we een kleinschalig match-event in de Broekerveiling, waarbij maatschappelijke organisaties in bootjes zaten en ondernemers in de bankjes konden bieden. Een superleuk evenement dat door alle partijen goed is ontvangen. Ook gaan we ons verder richten op het delen van kennis. Zo komt er dit voorjaar een webinar of live event op gebied van bestuursrecht, finance en advocatuur. We hebben dan een notaris, advocaat en accountant als gastspreker uitgenodigd. Zij delen hun kennis over onderwerpen zoals maatschappelijke organisaties die goede bestuurders zoeken. Waar moet je op letten, wat zijn de valkuilen en hoe vermijd je risico’s? Nationale Pannenkoekdag is een nieuw evenement dat vorig jaar is gestart. Tijdens de lockdown bakten diverse ondernemers pakkenkoeken voor bewoners van zorginstellingen. We mikten toen op 1000 stuks, maar het werden er maar liefst 2700. Dit jaar (18 maart) gaan we voor 5000 pannenkoeken, die we hopelijk bij de zorginstellingen op locatie kunnen bakken. Ook de Bronzen Waaier - de bokaal voor een organisatie die maatschappelijk gezien het verschil maakte - verdwijnt en maakt plaats voor een onderscheiding die iedere aangesloten en betrokken ondernemer ontvangt, want iedereen doet op zijn manier mee. Onderscheid is soms goed, maar we willen vooral verbinden en uitstralen dat we het met z’n allen doen.”