Owen Wijndal op Nieuwjaarsreceptie AZ: ‘We hebben een top-3-waardige selectie’

Algemeen
Nieuwjaarsreceptie AZ met onder meer Pascal Jansen en Owen Wijndal.
Nieuwjaarsreceptie AZ met onder meer Pascal Jansen en Owen Wijndal. (Foto: Ed van de Pol)

ALKMAAR - In een leeg AFAS Stadion hield AZ woensdagmiddag 12 januari zijn nieuwjaarsreceptie. Tijdens een live programma van AZ-TV zaten allereerst de twee directeuren Robert Eenhoorn en Max Huiberts aan tafel. Later schoven trainer Pascal Jansen en aanvoerder Owen Wijndal aan. De vier blikten terug op de eerste seizoenshelft en keken vooruit naar dat wat komen gaat. Vrouwenvoetbal? Het zou zomaar kunnen, want Eenhoorn liet weten de mogelijkheden te onderzoeken. Ook de mogelijke uitbreiding van het stadion wordt benoemd. Wijndal ziet de tweede seizoenshelft met vertrouwen tegemoet en rekent op een plaatsje in de top-3. “We hebben een top-3-waardige selectie.”

Het seizoen begon hectisch voor Max Huiberts, directeur voetbalzaken. Calvin Stengs, Myron Boadu, Marco Bizot en ook Teun Koopmeiners vertrokken. “Ik was niet verrast over de interesse voor deze spelers, maar ik had niet verwacht dat de markt al zover was. Door corona was zou het een lastig jaar kunnen worden om spelers te verkopen, maar Nice en Monaco waren snel en concreet. Uiteindelijk heeft het allemaal goed uitgepakt, al blijft het lastig om afscheid te nemen van jongens die hier zo lang hebben gespeeld. Of er nog nieuwe spelers komen? We houden altijd onze ogen open voor een buitenkansje, zoals dat zo mooi heet. Het moet passen en haalbaar zijn. Scandinavische spelers blijven interessant. Het niveau van de spelers is goed en ze passen zich snel aan. Al zie je nu wel dat sommige jongens rechtstreeks naar een van de top5-leagues gaan. Daar redden ze het lang niet altijd dus aan ons de taak om ze overtuigen van een tussenstap. Gelukkig zijn er nog zaakwaarnemers die zo’n stap ook zien zitten.”

Stadion

Robert Eenhoorn blikte terug op de opening van het stadion. “Natuurlijk doet dat wat met je. Als je ziet hoe lang we er mee bezig zijn geweest. AZ is de komende jaren in ieder geval verzekerd van een mooie thuishaven. Het is nu écht een voetbalstadion. En als we nog een keer willen uitbreiden, dan kan dat tot de plint. Daar hebben we tijdens de verbouwing rekening mee gehouden. Maar eerst maar weer eens met publiek spelen, want zonder fans is er niets aan.”

Wisselende emoties

Pascal Jansen geniet tijdens zijn eerste jaar als hoofdcoach van AZ. “Het gaat razendsnel allemaal. Na een lastig begin zijn we opgekrabbeld en hebben in de Conference League laten zien ook volwassen te kunnen spelen. We zijn als team écht gegroeid en hebben natuurlijk een prachtige decembermaand achter de rug.” Ook Owen Wijndal ziet zijn ploeg groeien, al moest hij door zijn blessure lang vanaf de kant naar zijn medespelers kijken. “Ik kwam van ver, maar tijdens Cambuur uit had ik het gevoel er weer helemaal te zijn. Na zeven wedstrijden winst kijken we nu alleen nog maar omhoog. Waarom we in de top-3 eindigen? Omdat we een top-3-waardige selectie hebben.”

Spreiding focus?

AZ doet nog op alle fronten mee. Leidt dat tot een spreiding van focus? Jansen: “Nee joh, absoluut niet. Dit zijn jonge jongens die alles willen spelen én winnen. Van focusspreiding is geen enkele sprake.” Wordt het recept van de tweede seizoenshelft  ’never change a winning team’? “Dat zou mooi zijn, maar dat moet wel iedereen beschikbaar zijn en anders moet ik gedwongen andere keuzes maken. We hebben veel goede spelers, dus daar komen we wel uit.”