Burgemeester Mascha ten Bruggencate: ‘Ik houd erg van lokale politiek’

Algemeen
Burgemeester Mascha ten Bruggencate: 'Ik houd erg van lokale politiek'
Burgemeester Mascha ten Bruggencate: 'Ik houd erg van lokale politiek' (Foto: Yvonne ten Bruggencate)

HEILOO - Regelmatig besteedt Nieuwsblad Heiloo aandacht aan bijzondere mensen uit het dorp. Deze week in de rubriek ‘Heilooër in beeld’ het  vragenvuur gericht op Mascha ten Bruggencate (1972). Zij is sinds 8 juli 2021 burgemeester van de gemeente Heiloo.

Heilooër in beeld

Door Yvonne ten Bruggencate

Wat moeten wij beslist van je weten. Wie ben jij?

“Ik ben Mascha ten Bruggencate. Er is al best veel gezegd over mijn achtergrond en hoe ik hier in Heiloo verzeild ben geraakt. Ik ben geboren en getogen in Alkmaar. ik heb op het Murmellius gezeten en ik ben daarna daarna in Leiden gaan studeren. Ik heb in Shanghai en Amsterdam bij Fortis Bank/ABNAMRO gewerkt. Ik zat in de Amsterdamse gemeenteraad voordat ik burgemeester in Heiloo werd en was stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Centrum. 

Daar werkte ik nauw samen met burgemeester Halsema. Ik houd erg van lokale politiek. Dan zie je tenminste heel direct wat je doet en hoe je mensen kunt helpen. Ik woon nu bijna een half jaar met mijn man Gijs in Heiloo. We genieten erg van de rust en ruimte in Heiloo. Na meer dan tien jaar in de Amsterdamse binnenstad te hebben gewoond, voelt het elke dag als een voorrecht om door onze eigen tuin te kunnen lopen en om zo dicht bij het bos en het strand te wonen.”

Wat heeft jou gemaakt tot wie je bent?

“Mijn broer Bram heeft, toen we jong waren, hersenletsel opgelopen door een zeldzame ziekte. Hij is daardoor zwaar gehandicapt geraakt. Dat heeft mij geleerd, dat je je leven nooit kunt plannen omdat er altijd van alles kan gebeuren. Het had mij net zo goed kunnen overkomen. Zoals John Lennon zong: ”Life is what happens to you while you’re busy making other plans.” 

Landbouwschuur

Het Kindcentrum lijkt zowel qua binnen- als buitenkant op een moderne landbouwschuur met kap. Of beter: drie landbouwschuren naast elkaar. De onder--, midden- en bovenbouw krijgen namelijk elk hun eigen ruimte. Het gaat om grote, open ruimten, ook wel domeinen genoemd. De buitenruimte wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht. Het wordt geen betonnen schoolplein, maar een speelse plek met gras, heuvels en houtsnippers. Een plek waar kinderen worden uitgedaagd om te ravotten en te ontdekken.

Hout

De gehele verdieping en het dak worden gemaakt van hout en HSB. Ook al het zichtbare staal wordt bekleed met hout. Aan de buitenkant komen houten duurzame gevels en op het dak komen zwarte leien, met plek voor zonnepanelen. Om het gebouw duurzaam te verwarmen en te koelen met zo laag mogelijke exploitatielasten is gekozen voor warmtekoudeopslag (WKO) in combinatie met een warmtepomp. Door het vele glas komt er veel daglicht het gebouw binnen. Om te voorkomen dat het in de zomer te heet wordt, is er zonwering aan de buitenkant. Verder wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning en worden de ruimtes voorzien van CO2-gestuurde ventilatie.

Video

Stichting Tabijn heeft een video gemaakt van het toekomstige gebouw, te zien via: https://wereldsonderwijs.nl/wp-content/uploads/2021/06/Kindcentrum-Cornelis-kinderen.mp4. Ouders van school Binnenmeer krijgen dinsdag 15 februari en dinsdag 28 juni de mogelijkheid geïnformeerd te worden over bouw en onderwijsorganisatie. Donderdag 10 februari en dinsdag 21 juni wordt er verdere informatie gegeven over Kindcentrum Cornelis.