Column ‘Herman vindt er wat van’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Vuur

Feit: ik breng heel veel tijd door op mijn iPhone. Als ik ‘m niet gebruik om te bellen, te whatsappen, bankzaken te regelen, muziek te luisteren, instrumenten te verhandelen, spelletjes te spelen of te face timen, dan ben ik lekker aan het grasduinen op het wereldwijde web. 

Zo kwam ik terecht bij een filmpje van een Amerikaanse stand-up comedian, die zijn spelregels aan het uitleggen was aan het toekomstige vriendje van zijn nog ongeboren dochter. Hilarisch. Ergens in dat verhaal zegt hij: ‘You can’t make fire feel afraid”. Ik vind dat een prachtige poëtische uitspraak, die voor velerlei uitleg vatbaar is. Iedereen heeft wel een vuur in zich. Voor je familie, voor je hobby, voor natuurbehoud, voor vrede of tegen de medische maffia. Wat een ander ook probeert: jouw vuur is niet te doven. Laat staan dat jouw vuur bang wordt van afwijkende meningen. Het vuur zal er altijd zijn, soms laaiend, soms als een waakvlammetje. Vanaf deze plek zeg ik tegen iedereen die ergens warm voor loopt: houdt het vuurtje brandend. Laat het niet doven door andere mensen, die reageren vanuit de as van hun verschroeide idealen. Blijf staan voor wat je gelooft, zelfs als je de enige bent in Heiloo.

Hoe leuk: dit inzicht mocht ik verkondigen vanaf de kansel van een kerk in Friesland. De toehoorders waren mijn kinderen en mijn aanstaande, verder niemand, want we hadden dat kerkje gehuurd als overnachtingsadres via Airbnb. Desondanks prachtig, om dit gedachtengoed te mogen delen in woord en geschrift: een vurig pleidooi voor het vuur dat iedereen in zich heeft.

Ik krijg het er heet van.