Voedsel voor de geest: kunst in asielschip Zaandam

Algemeen
Marjolein Lensink fleurde met haar kleurrijke foto's het leven op van de vluchtelingen die in de voormalige bajesboot in de Achtersluispolder verblijven.
Marjolein Lensink fleurde met haar kleurrijke foto's het leven op van de vluchtelingen die in de voormalige bajesboot in de Achtersluispolder verblijven. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - “Voedsel voor de geest is wat ieder mens nodig heeft en dit geldt zeker voor vluchtelingen die hun tijd moeten zien te doden met wachten in onzekerheid over hun procedure of ze uiteindelijk hier in Nederland een nieuwe toekomst mogen opbouwen.” Met deze woorden benaderde fotografe Marjolein Lensink locatiemanager Myra Koomen van de noodopvang COA in Zaandam 

Marjolein had gelezen over de komst van de vluchtelingen in Zaandam op de voormalige bajesboot aan de Rijshoutweg in de Achtersluispolder. De kunstfotografe en onderneemster uit Zaandijk vernam dat deze locatie een weinig inspirerende uitstraling heeft. Momenteel heeft Marjolein door corona beperkte mogelijkheden om te exposeren en tevens had zij nog vrij veel ‘ouder’ werk in haar atelier liggen. Dus was de optelsom snel gemaakt. Na een grondige voorbereiding over waar welke foto’s gehangen zouden worden, hing Marjolein - samen met haar partner - op woensdag 6 januari de foto’s op. Tijdens het ophangen reageerden de bewoners al opgetogen en werden gelijk veel vrolijker.

Marjolein: “Dit is de essentie waarom ik het heb aangeboden. De vreugde die ik nu al zie vanuit de wetenschap dat kunst echt voedsel voor de geest is, maakt mij heel erg blij”.

Werken Frans Room

Locatiemanager Myra Koomen was ook benaderd door Carel van der Linde, curator van de nalatenschap van Zaanse schilder/graficus Frans Room. Vele prenten en zeefdrukken liggen er in een magazijn te wachten om gezien te worden. Ook Carel van der Linde had gelezen over de noodopvang en bood gratis ter decoratie en opvrolijking van de boot een collectie aan. Hij bood tevens de bewoners aan tot het ophangen van een prent in hun kamer. Dit is omarmd door vele bewoners die erg enthousiast reageerden en ze eigenlijk meteen al mee wilden nemen naar hun kamer. Vandaag, maandag 10 januari, brengt Carel een volgende serie prenten om aan de bewoners uit te reiken.

‘Alles is er al, het wacht om gezien te worden’ kunnen we lezen op de website van Marjolein Lensink. “De kunstwerken zorgen ervoor dat niet alleen de locatie maar ook onze geest vrolijker wordt. We zijn er ontzettend blij mee en wij kunnen nu zien waarop wij zaten te wachten”, zegt Myra Koomen.

Zeefdrukken van Frans Room, de bekende schilder/graficus uit Wormerveer.
De saaie gangen zien er nu een  stuk fleuriger uit.
Kunstzinnige foto's van Marjolein.
Werken van Frans Room. De Zaanstreek vormde zijn grote inspiratiebron voor de Zaanserie.
Op zoek naar de juiste compositie.