Comfortabel leven op een woonboot

Huis
Het grootste voordeel van leven op een woonboot: vrijheid!
Het grootste voordeel van leven op een woonboot: vrijheid! (Foto: Adobe Stock)

Droom jij regelmatig weg bij een mooie woonboot? Je bent zeker niet de enige! In Nederland zijn ongeveer 10.000 officiële ligplaatsen voor woonboten. Wij hebben de voor- en nadelen van deze woonvorm op een rijtje gezet. 

Voordelen woonboot

Het grootste voordeel van leven op een woonboot: vrijheid. Je kijkt uit over het water, zit dichtbij de natuur, hebt geen buren om rekening mee te houden én kunt genieten van privacy (dat verschilt uiteraard per locatie). Ideaal! 

Zowel in de zomer als in de winter kun je lekker aan het water zitten en genieten van het mooie uitzicht. Het water is gezond voor de mens: dit brengt ons beter in balans. Ook lekker: je kunt makkelijk een duik nemen als je het warm hebt. Win-win, dus!


Nadelen woonboot

Leven op een woonboot heeft ook z’n nadelen. Omdat je aan het water zit heb je ongewenst bezoek van insecten, zoals muggen. Daarnaast kun je (vooral in de zomer) last hebben van motorboten en/of watersporters. Een woonboot vergt ook veel onderhoud. Daarnaast kan het lastig zijn om een hypotheek te krijgen door de hoge rente. Deze woonvorm wordt door verschillende hypotheekverstrekkers als een té kleine markt gezien. Kortom: onderzoek eerst in hoeverre het mogelijk is om een hypotheek te krijgen. De prijzen van een volwaardige woonboot starten bij circa €250.000 euro. 


Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!