Onderhoudstips voor de wintertuin

Duurzaam
In de winter heeft de tuin meer onderhoud nodig dan in de zomer. Dat vraagt om de nodige aanpassingen
In de winter heeft de tuin meer onderhoud nodig dan in de zomer. Dat vraagt om de nodige aanpassingen (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Vandaag geven we onderhoudstips voor de wintertuin! 

In de winter heeft de tuin meer onderhoud nodig dan in de zomer. Dat vraagt om de nodige aanpassingen. 

Onderhoudstips voor de wintertuin

Vaste planten in pot zijn in de winter erg kwetsbaar. Door de vrieskou kan de potkluit namelijk doorvriezen. Tip: schaf winterharde potplanten aan (zoals de dianthus kahori en de gaultheria procumbens), of plaats de potplanten die niet wintervast zijn in een houten kist met een jutendoek erin. Doe hier een beetje stro en wat bladeren bovenop, om de potplanten te beschermen. 

Snoeien in de winter

Bomen snoeien in december? Dat kan, maar de juiste tijd verschilt per boom. De esdoorn en de berk zijn voorbeelden van bomen die in december of januari gesnoeid moeten worden. Snoei niet in het voorjaar, want dan verliest de boom bloed en veel vocht. Tijdens het snoeien is het slim om te zorgen dat de boom mooi in balans blijft. Voorkom dat je teveel takken weghaalt. Snoei niet tijdens de vorst, want dan is de boom kwetsbaar voor snoeiwonden.

Natuurlijke bemesting

Wist je dat winterbesmetting de beplanting sterker maakt? Het resultaat: energieke planten met een lange bloei. Tip: gebruik meststoffen die 100% natuurlijk zijn en geen spoortje kunstmest bevatten. Zulke duurzame bemesting zet de planten zelf aan het werk. Planten halen hun energie uit de bodem en met bemesting voorkom je een verarming van de grond.

Voeding voor vogels en egels

Veel dieren, zoals vogeltjes en egeltjes, zijn in de winter op zoek naar voedsel en een schuilplekje. Tip: veeg losse bladeren in de tuin niet weg, maar laat ze op een hoop liggen. Zorg dat er wat vogelvoer en vers drinkwater voor de dieren te vinden is. Voor de egeltjes kun je wat kattenvoer leggen, het liefst met een zo hoog mogelijk vleesgehalte en weinig zout en lactose.

Tuingereedschap onderhouden

Heb je tuingereedschap dat je in de winter niet meer gebruikt? Bewaar dit dan op een droge en vorstvrije plek. Maak het gereedschap schoon en slijp het, indien nodig, scherp. Smeer de houten stelen in met lijnolie; dit bevordert de langere levensduur.

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!