Zaanse kerken openen deuren voor nationaal gebed vrede en verbinding

Algemeen
De oudkatholieke kerk in Krommenie.
De oudkatholieke kerk in Krommenie. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - De diverse kerken in Zaanstad, samenwerkend in het overkoepelend orgaan Hart voor Zaanstad, openen op zaterdag 15 januari de deuren. Reden hiervoor is het landelijk initiatief Nationaal Gebed.

Tussen 14.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers terecht om te bidden voor vrede en verbinding. Aanleiding is de aanhoudende coronacrisis en toenemende verdeeldheid in families, geloofsgemeenschappen en de samenleving. Tijdens het nationaal gebed is in de deelnemende kerken in Zaanstad ruimte voor een gebed, bezinning, het aansteken van een kaarsje of een gesprek.

Mark Veurink, voorganger Menorah Zaanstad: “Met dit initiatief willen we het nationaal gebed in onze eigen stad brengen. We zien dat ook in Zaanstad mensen moe zijn van corona, maar ook van de verdeeldheid die erdoor ontstaat. Als Zaanse kerken willen we met dit initiatief mensen graag een plek bieden om even op adem te komen, een plek om vrede te ervaren.”

Deelnemende kerken

Op 15 januari kunnen geïnteresseerden terecht bij onderstaande kerken: 

Nicolaaskerk (PKN), Kerkplein 1, Krommenie, 

Oudkatholieke parochie van de Heilige Nicolaas en Maria Magdalena, Noorderhoofdstraat 131, Krommenie,

Noorderkerk (PKN), Heijermansstraat 127, Zaandam,

Pinkstergemeente Ichtus, Bloemgracht 101, Zaandam,

Zaankerk (NGKV), Drielse Wetering 50, Zaandam.

Deze en andere kerken zullen samen om 14.00 uur de klokken luiden vanwege de verbondenheid met het nationaal gebed voor vrede en verbinding.

Verbonden blijven

Sjaak Visser, predikant PGZ (Noorderkerk): “Wanneer je soms niets anders kan doen dan een kaarsje aansteken, is zo’n symbool al van grote waarde. Op 15 januari zijn kerken in de Zaanstreek open om een kaarsje aan te steken, om een moment stil te zijn. Het is een manier om verbonden te blijven met wat echt van waarde en belangrijk is in deze corona-tijd. Door het coronavirus zijn mensen ons ontvallen, ziek geweest of nog steeds ziek en dat heeft een grote impact op onze samenleving. De gezamenlijke kerken willen ruimte bieden om hierbij stil te staan.”

De diverse kerken houden rekening met de actuele coronamaatregelen. Van tevoren aanmelden is niet noodzakelijk. 

Ook vanuit huis meedoen

In een landelijk programma van 20.00 tot en  met 21.30 uur spreken diverse christelijke vertegenwoordigers een gebed uit. Daarnaast wordt er aan de hand van persoonlijke verhalen duidelijk hoe de coronacrisis mensen raakt. Het programma is live te volgen via www.nationaalgebed.nl en wordt verzorgd door de EO. Overige initiatiefnemers zijn de Protestantse Kerk in Nederland, MissieNederland, Niet Alleen, de Raad van Kerken in Nederland en Samen Kerk in Nederland.

Aansluitend op het nationaal gebed vindt van 16 tot en met 23 januari de jaarlijkse Week van het gebed voor eenheid plaats. Tijdens deze periode wordt gebeden voor eenheid, wijk en wereld. 

In een Godshuis zoeken naar vrede en verbinding.
Ook de Noorderkerk in Zaandam doet mee.