‘Doopsgezinde kerk moet in Wormer blijven en gerestaureerd worden’

Algemeen
De benaming 'schuilkerk' gaat in de zomer letter op voor de Vermaning in Wormer als het bladerdek van twee grote bomen het zicht op de kerk verbergen.
De benaming 'schuilkerk' gaat in de zomer letter op voor de Vermaning in Wormer als het bladerdek van twee grote bomen het zicht op de kerk verbergen. (Foto: Google StreetView)

WORMER - In Wormer is het Comité behoud Vermaningkerk opgericht. Het comité wil koste wat kost het interieur van de kerk aan de Dorpsstraat 371 in Wormer houden en het gebouw restaureren. Ook wil het comité dat de Vermaningkerk (ook wel een schuilkerk genoemd) de rijksmonumenten-status krijgt.

Nieuw Comité Behoud Vermaningkerk Wormer opgericht

Daarmee kunnen beter en gemakkelijker de noodzakelijke gelden worden verworven aldus het comité. Voor het verkrijgen van de monumenten-status wordt de hulp ingeroepen van professor dr. Fons Asselbergs, oud-directeur Rijksdienst Monumentenzorg en Rijksheer voor het cultureel erfgoed. Deze kan dan ook bekijken wat de kosten voor restauratie en onderhoud zijn. 

Gebruiksmogelijkheden

Verder wordt aan Asselbergs gevraagd advies uit te brengen over de gebruiksmogelijkheden van de kerk. In het comité zitten VVD-raadslid, Fred Sanders, PvdA-fractie-voorzitter Kees-Jan Kindt, Marleen van Marsbergen, The Last Reformation en Greet Blokker, oud-statenlid PvdA Noord-Holland en voorzitter Gemaal 1879. Hans Leeuwenkamp is de woordvoerder van het comité. 

Amish 

Het Comité Behoud Vermaningkerk Wormer wil de Wormerlanders en inwoners van de Zaanstreek via fundraising om een bijdrage vragen voor de restauratie van de kerk. Ook het Zaanse bedrijfsleven zal om financiële middelen worden gevraagd. Tot en met de Amish-gemeenschap in de Verenigde Staten wordt contact opgenomen voor financiële steun. De Amish zijn namelijk oorspronkelijk voortgekomen uit de Doopsgezinde kerk.