Zestienjarige Kim Koghee uit Krommenie bereikt 125.000 kijkers op eigen YouTubekanaal

Algemeen
“Ik was echt verlegen. Door de camera ben ik open geworden. Een heel andere Kim."
“Ik was echt verlegen. Door de camera ben ik open geworden. Een heel andere Kim." (Foto: Dirk Karten)

KROMMENIE – Haar vierhonderdste video staat bijna online. Welke bekende Nederlander heeft ze deze keer voor de camera geïnterviewd? Artiesten Snelle en Ronny Flex, Kaj van der Voort, maar ook tuinman Rob Verlinden wist ze al te strikken. Ze kent de bijnamen van Pip Pellens uit haar hoofd terwijl niemand minder dan supervlogger Enzo Knol oproept tot het bekijken van de video’s die Kim Koghee maakt. De zestienjarige inwoonster uit Krommenie hoort tot de nieuwe generatie journalistieke videotalenten.

Bijna 400ste video online, supertof!

‘Superleuk’ en ‘supertof. ‘Betitelingen die vaak voorbij komen in haar video’s en misschien wel Kim’s handelsmerk zijn. Supertof is in ieder geval haar eigen YouTubekanaal dat ruim 3000 abonnees telt. Daarmee bereikt ze zomaar 125.000 mensen per maand. Een bereik waar menig journalist alleen maar van kan dromen.

“Ik ben geen vlogger. Die filmt vooral zijn eigen leven. Ik ben een content creator”, zegt Kim resoluut over haar manier van video’s maken. En dat klopt. Want wie haar video’s bekijkt ziet inmiddels een redelijk journalistieke aanpak. Want begon op tienjarige leeftijd (!) is inmiddels uitgegroeid tot video’s met onder meer vrolijke interviews met bekende Nederlanders. Dat doet Kim vooral op de rode loper tijdens filmpremières.

Handtekeningen uitdelen

“Dit zijn de kaartjes die ik gebruik bij de interviews. Op de achterkant heb ik vragen als ruggensteuntje”, zegt Kim en ze laat promotiefoto’s zien. Die zijn inmiddels nodig merkte Kim toen ze haar kijkers ontmoette op het Tina Festival. “Ik merkte toen pas hoe populair mijn video’s zijn. Ik moest samen op de foto en handtekeningen uitdelen. Zo weird!”, lacht ze.

Burgemeester interviewen

Als YouTuber behandelt Kim diverse onderwerpen. Van speelse onderwerpen als zelf ‘honeycombs’ (suikerkoekjes) maken – uit de populaire Netflixserie Squid Games - tot burgemeester Hamming serieus uitvragen over het messenverbod in Zaanstad. Kim test oliebollen, maakt verslagen van beurzen, geeft tips over Wie de Mol is. Wat ze ook doet, het ziet er spontaan en leuk uit. Waarbij haar enthousiasme van het scherm spat. ‘Echt chill!’ om met haar eigen worden te betitelen.


Kim kan als content creator wat ze op het Media College leert op het gebied van Photoshoppen en vormgeven  in de praktijk brengen.

‘Laten we het maar niet hebben over hoeveel de apparatuur kost’

“Voordat ik iemand serieus ga interviewen, check ik wat ik kan vinden van die persoon. Als het gaat om filmpremières krijg ik vaak van de productiemaatschappij richtlijnen over de vraagstelling. De meeste journalisten gaan door op het privéleven van de acteur en niet de film. Ik streef naar een positief kritisch interview waar de acteur zich ook prettig bij voelt. Er is al zo veel media die zoeken naar scoopjes en sensatie. Mijn aanpak levert soms meer spontane, originele antwoorden bij de acteurs”, aldus Kim.

De frisse, open benadering zorgt er voor dat bekende Nederlanders tijd voor Kim vrijmaken. “Ik ken inmiddels al aardig wat acteurs en merk dat ze mijn video’s en manier van interviewen ook leuk vinden”, zegt Kim stoer.

Vader als cameraman

Inmiddels gaat de camera ook mee op vakantie. Want waar het gezin, bestaande uit vader Edwin, moeder Simone en zus Iris, ook naar toe gaat, er is altijd tijd om iets te filmen. “Bij voorkeur verwerken wij er een educatief onderwerp in”, zegt vader Edwin die steevast meegaat als cameraman.


Vader en dochter hebben er samen veel schik in YouTube video’s te maken.    

“Er gaat geen seconde online voordat we hier samen kritisch naar hebben gekeken”, zegt hij stellig. Zijn hulp gaat verder dan filmen en monteren. Als goede bureauredacteur onderhoudt hij ook de contacten. Zoals met filmproducten. Edwin regelt de afspraken of Kim mag komen filmen.

Investeringen

“Het is leuk om samen te doen”, zegt Edwin over zijn assistentie. Kijkend naar de professionele apparatuur heeft paps flink de beurs opengetrokken voor de gezamenlijke hobby. “Laten we het maar niet hebben over hoeveel de apparatuur kost. Al kopen we de spullen slim in. De camera is nieuw, maar er komt veel van Marktplaats. En de doos vol dure plopkappen? Ali Express…”

Heel chill!

Kim bloeit uit tot een jonge vrouw en allang niet meer het kleine, tikje verlegen meisje uit haar eerste video’s. Klein is ze letterlijk niet meer en op haar mondje gevallen is ze (in positieve zin) zeker niet. “Ik was echt verlegen. Door de camera ben ik open geworden. Een heel andere Kim. Het heeft echt mijn zelfvertrouwen vergroot. Heel chill!”

Inmiddels is haar ervaring voor de camera en zijn de interviewtechnieken stevig gegroeid. Dat moet ook. Want de vertedering waarmee een tienjarige meisje net die aparte uitspraak van een bekende Nederlander ontlokt die de SBS6 of Telegraaf collega naast haar op de rode loper laat liggen, raakt door de leeftijd op.

Opleiding

Kim volgt nu de opleiding tot Redactiemedewerker op het Media College Amsterdam. “Zo leer ik onder meer editen in programma’s als Adobe Première. Maar ook werken met Photoshop, Indesign etc. Ik heb natuurlijk een voorsprong in hoe ik me voor de camera moet gedragen.”

Ook in techniek heeft Kim een voorspong op haar klasgenoten. Zo is de instap handheld camera verruild voor professionele apparatuur als de Sony AX 100 waarmee je in 4K kunt opnemen. Er wordt gewerkt met draadloze microfoons, professionele belichting.


Tips over wie de Mol is? Kim weet vast en zeker meer....

Haar grote voorbeeld? “Chantal Janzen. Ze kan van alles. Presenteren, dansen, acteren, zingen. Al zie ik mezelf dat laatste nog niet zo snel doen.”

Verdienen

“Je hebt niet gevraagd wat ze verdient als YouTuber, misschien wel de meest gestelde vraag die wij krijgen”, zegt vader Edwin als we onze jas aantrekken. Klopt. Gaat het iemand wat aan wat Kim zou verdienen met haar eigen YouTubekanaal? En zo wat, mag ze?

“Veel mensen denken namelijk dat je veel geld kunt verdienen met YouTube maar dat is zeker niet zo”, aldus het duo. “Kim gebruikt YouTube als leerweg en de inkomsten zijn bijzaak voor haar. Het gaat haar echt om de inhoud.”

Kim neuzelt in ieder geval niet oeverloos over een nieuw lipstickkleurtje of promoot ‘plat’ een product maar maakt originele, creatieve video’s over leuke onderwerpen. Het kijken meer dan waard voor de jonge doelgroep. En als het een klein beetje geld kan opleveren; dik verdient!

Kim staat open om te komen filmen bij Zaanse bedrijven die wat leuks te vertellen hebben. Voor meer informatie, stuur een mail naar info@kimkoghee.nl Zelf tipte ze deze video - https://youtu.be/F_KOb52-mVo - als één van haar persoonlijke favorieten, de video met artiest Snelle. “Mijn interview met Snelle was wel erg speciaal omdat hem niet zo maar kunt interviewen en hij is super aardig.”

Vader Edwin is cameraman én bureauredacteur.