‘Aantal vuurwerkslachtoffers weer terug bij af’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay.com)

De jaarwisseling in Westland is onrustiger verlopen dan vorig jaar. Bij de huisartsenpost lag het aantal vuurwerkslachtoffers weer op het niveau van 2019-2020 en de hulpdiensten zijn vaker in actie gekomen dan vorig jaar.

door Evelyne Lammerding

De Veiligheidsregio Haaglanden rept over een drukke jaarwisseling met veel incidenten rond illegaal vuurwerk, openbare dronkenschap, mishandelingen en vernielingen.

In Westland is de jaarwisselingrelatief beheersbaar verlopen, laat burgemeester Bouke Arends weten. Hij verklaart het gebruik van ‘relatief’ vanwege een flink aantal maatregelen dat van tevoren was genomen om chaos te voorkomen.

Bewoners van de Maasdijkse Prins Willem-Alexanderstraat weten precies om welke maatregelen het gaat. Zij zagen op oudjaarsdag naast de wijkagent meer politie en beveiligers op straat en er hing een politiecamera aan een lantaarnpaal. De maatregelen waren ingezet om een puinhoop zoals vorig jaar was ontstaan, te voorkomen,

Autobandenbrand

“Ik was niet thuis tijdens de jaarwisseling, maar toen ik thuis kwam, lag het grasveld er nog goed bij,’’ reageren enkele bewoners opgelucht. Maar in de steeg tussen de Prins Willem-Alexanderstraat en de Prins Constantynstraat zijn de stoeptegels zwartgeblakerd; het gevolg van in brand gestoken autobanden, weet een bewoner.

De brand heeft vlak tussen twee hoekhuizen gewoed. Bewoner die wel thuis waren toen 2021 overging in 2022, zeggen op oudjaarsdag een groep van zo’n dertig jongeren te hebben gezien. “Toen de politie had ingegrepen, gingen ze weg en bleven ze weg.’’

Aan de overkant van het veld vervangen gemeentemedewerkers deze maandagmiddag een vernielde lantaarnpaal. Het gaat om de paal waaraan de politiecamera is opgehangen. Rond Oud & Nieuw heeft iemand geprobeerd deze om te zagen weet de politie. De groef in de paal is nog duidelijk zichtbaar. Als de aangifte van de gemeente binnen is, kan de politie de zaak in onderzoek nemen en de camerabeelden uitlezen laat een politiewoordvoerder weten.

Aan het Slangenkruid in Monster, vlakbij de Heijdseweg waar het vorig jaar hommeles was, bleef het deze keer rustig volgens de woordvoerder. “We hebben meldingen gehad van vuurwerkoverlast in Monster, maar niet specifiek uit die wijk.’’

Ondanks het algemene vuurwerkverbod – alleen het allerlichtste vuurwerk was toegestaan – trad de politie 55 keer op vanwege vuurwerkoverlast in het hele Westland. Dat meldt de Veiligheidsregio Haaglanden.

In totaal is de politie tijdens Oud & Nieuw zeventig keer in actie gekomen in Westland. Buiten de vuurwerkmeldingen ging zij af op drie mishandelingen, acht vernielingen, een vechtpartij. Er zijn drie aanhoudingen verricht.

Vorig jaar ging het om 52 politie-acties in Westland, waarvan 47 keer voor vuurwerkoverlast.

De brandweer rukte in Westland 56 keer uit. Daarbij ging het 41 keer om buitenbranden en elf containerbanden. Er waren drie branden in gebouwen. Onder meer in het voormalige gemeentehuis in ’s-Gravenzande was brand uitgebroken. Naar de oorzaak van die brand wordt nog onderzoek verricht. Verder was er een voertuig in brand gevlogen, maar de brandweer meldt geen autobranden in Westland.

Huisartsenpost

De gevolgen van de onrust zijn niet aan de Westlandse huisartsenpost voorbijgegaan. Twaalf vuurwerkslachtoffers zijn daar geholpen. Drie kwamen met oogletsel naar de post, laat directeur Mark van Lier weten. “Twee zijn voor de zekerheid doorverwezen naar de oogspecialist in het ziekenhuis.’’

De andere slachtoffers liepen brandwonden op aan handen, benen en gezicht. Zo veroorzaakten sterretjes, een astronautje en een fakkel brandwonden aan handen. “Bij een persoon was vuurwerk in een laars terecht gekomen. Iemand die bij het carbid schieten was, liep verwondingen in het gezicht op, bij de wenkbrauwen en de wimpers,’’ aldus Van Lier. Hij is verrast dat het aantal vuurwerkslachtoffers weer op het niveau van voor de pandemie lag. “In de ziekenhuizen was dat minder, maar voor de huisartsenpost gold dat niet.’’

De huisartsenpost had wel een extra arts ingezet. Van Lier is blij dat die keuze was gemaakt.

Vorig jaar kwamen nog twee vuurwerkslachtoffers naar de huisartsenpost in Naaldwijk.

De ambulance tenslotte is tijdens deze jaarwisseling 59 keer in Westland ingezet. Vorig jaar reed die 2 keer uit.