Opeens was de volière van Rein en zijn vrouw leeg

Algemeen
De parkieten en kwartels waren een lichtpuntje in de wijk
De parkieten en kwartels waren een lichtpuntje in de wijk (Foto: RH)

De vakantie van Rein Hamersma en zijn vrouw werd vorige week wel heel ruw verstoord. In de nacht na Tweede Kerstdag zijn alle parkieten en kwartels gestolen uit hun tuin aan de Van Dijcklaan in Rijswijk. “Wie doet er nou zoiets?” Over het lot van hun geliefde vogels verblijft het echtpaar tot op heden nog in onzekerheid.

Het moet gebeurd zijn in de nacht van zondag 26 december op maandag 27 december. Een zachte winternacht. Rein (75 jaar, bíjna 76) en zijn vrouw waren toen nog met vakantie. Hun buurvrouw paste op de twaalf parkieten en twee kwartels. Die maandagochtend ging zij bij de vogels kijken, zoals iedere ochtend, maar trof een lege volière aan. Het deurtje van de kooi stond open. Hoewel de buurvrouw zich schuldig voelt, kan zij er niets aan doen. Zelf heeft zij het deurtje niet aangeraakt. De vogels voeren deed ze van buitenaf, door de tralies.

Iemand moet dus met opzet het deurtje hebben geopend. Met welke reden is niet bekend. “Het kan baldadigheid zijn, dat ze het deurtje hebben geopend en de vogels uit zichzelf zijn weggevlogen, maar dat denk ik niet. In de winkel kost zo’n beestje gemiddeld 25 euro. Wij denken dus eerder aan diefstal,” aldus Rein. Het echtpaar is heel verdrietig door het verlies. Bovendien zijn ze bezorgd om het lot van hun vogels. Daar kunnen ze alleen maar naar gissen. ‘Een paar zullen er misschien ontsnapt zijn. Maar in vrijheid gaan ze dood.’

Lichtpuntje in coronatijd

En dat terwijl het echtpaar de vogels voor een deel zelf heeft opgekweekt. De kwartels en een paar parkieten hadden ze oorspronkelijk via Marktplaats gekocht. Toen ze vorig jaar wat nestkastjes in de volière hingen, gingen de vogels in het voorjaar van 2021 vanzelf nestjes bouwen. Daar werden vier gezonde jonkies uit geboren. In de voor iedereen moeilijke coronatijd waren de vogels een lichtpuntje; voor henzelf, én voor de kinderen in de buurt, die regelmatig even kwamen kijken in het hoekhuis aan de Van Dijcklaan. Zij zagen de parkietjes opgroeien en hadden plezier om het koddige loopje van de kwartels. “Wij hebben een open tuin. Iedereen kan zo naar binnen lopen.”

Zielig

Dat maakt het des te zieliger dat dit is gebeurd. Rein vindt dat de daders heel diep gezonken zijn. “Wij vragen ons af: wie doet er zoiets? Niemand had last van die beestjes. Ze tsjilpten wat, maar waren niet luidruchtig.” Het zal dus zeker niet zo zijn dat iemand het heeft gedaan uit rancune.

Oproep

Het echtpaar heeft in de buurt rondgevraagd of iemand iets heeft gezien, maar tot nu toe zonder resultaat. De camera van hun buren stond de andere kant op gericht. Wel let iedereen in de buurt nu extra goed op. Ook willen zij een oproep doen in deze krant: “Als iemand iets gezien of gehoord heeft, laat het dan weten.”

Heeft u iets gezien of gehoord dat verband houdt met de diefstal? 

Tips zijn welkom via info@uitgeverijwestmedia.nl t.a.v. redactie Groot Rijswijk.