Peter de Blooy gaat met pensioen

Algemeen
Peter de Blooy is na 33 jaar huisarts met pensioen
Peter de Blooy is na 33 jaar huisarts met pensioen ((Foto: Tom van Ooijen))

De patiënten van dokter Peter de Blooy wisten het al even, maar nu is het echt zo ver: de huisarts gaat of liever gezegd is met pensioen. 1 december 1988 begon hij op 33-jarige leeftijd bij dokter Harm Spijke, nu 33 jaar later is de tijd gekomen om te stoppen. In die 33 jaar stond De Blooy vaak dag en nacht klaar voor zijn patiënten, wat er in de loop der jaren vele duizenden zijn geweest.

Door Tom van Ooijen

 In de jaren verhuisde ook de praktijk vaak, Begonnen bij dokter Harm Spijker, waar direct na zijn opleiding begon, vervolgens 8 maanden later overgegaan naar de praktijk van dokter Freriks in de Bonte Craystraat. In de Rijpstraat werd de eerste echt eigen praktijk begonnen en daar bleef de Blooy tot in het voormalige Groene Kruisgebouw de Hoed, Huisartsen onder één dak werd gerealiseerd. Tussendoor verbleef de praktijk ook nog op de begane grond van de Brinktoren en in het voormalige kantoor van het GEB in de Midden Scheepvaartstraat.

Veel veranderingen

Peter heeft in de loop der jaren ook binnen de praktijkwerkzaamheden veel zien veranderen, maar toch zijn er dingen die toen speelden het zelfde gebleven. Een tekort aan huisartsen bijvoorbeeld. “Dat is er nog steeds. De nieuwe generatie kiest niet meer voor een volledige praktijk waar je zeven dagen per week moet klaar staa.”

Kiezen voor maatschap

“Ze kiezen liever voor een maatschap en dan twee dagen en een nachtdienst per week werken. Het lukt gewoon niet meer om mensen te vinden die alleen een praktijk willen runnen en geloof me ik heb heel veel telefoontjes gepleegd. Maar er is in de laatste jaren zo veel rompslomp en regelgeving bijgekomen dat het ook niet meer alleen te doen is, en doe je het wel wil je die zaken met iemand delen.”

Nevenfuncties

Buiten het werk als huisarts had Peter ook verschillende nevenfuncties: als arts hielp hij de KNRM, de politie en onderhandelde hij ook met ziekenfondsen. Met name dat laatste viel hem zwaar: “Je werd steeds maar uit je praktijk getrokken, dat gaat niet. Mijn motto is altijd geweest de zorg voor de patiënten is het belangrijkste.” Ook was hij nauw betrokken bij de oprichting van de Huisartsenpost Naaldwijk, waar hij vijftien jaar in het bestuur heeft gezeten.

Artsen opleiden

Daarnaast leidde hij, binnen zijn praktijk, in de loop der jaren ook 25 mensen op tot huisarts. “Toen wij nog praktijk aan huis hadden, woonde diegene die je opleidde tijdens de diensten bij je in. Moesten ze eerst komen eten zodat de kinderen hun goedkeuring konden geven, want degene die je opleidde verbleef toch een jaar regelmatig bij je in huis”, herinnert Peter zich lachend. 

Nieuwe artsen

Overigens zijn het twee huisartsen die hij zelf opgeleid heeft die als vervanger komen: Jenny Zuidgeest en Roxanne van den Berg nemen de praktijk over.

Genieten

Het liefst had Peter eigenlijk nog een jaartje door willen gaan, maar aan de andere kant vindt hij het goed zo. “Als je merkt dat patiënten die je vroeger als kind zag, nu komen met hun eigen kinderen of zelfs kleinkinderen dan besef je je hoeveel jaar er inmiddels is verstreken.” Bang om in en zwart gat te vallen is hij niet: “We gaan van de kleinkinderen genieten, misschien ga ik wel fotograferen en mijn vrouw Nel en ik houden wel van klussen, dus dat komt wel goed.”

De Hoekse Krant wenst dokter Peter de Blooy en zijn vrouw Nel een bijzonder fijne, lange en gezonde pensioentijd en dankt hem voor zijn lange inzet.