Ondernemers voelen zich in de kou staan

Algemeen
Michael Beeks van Beeks Oog en Oor (l.) spreekt met burgemeester Bouke Arends over de coronacrisis.
Michael Beeks van Beeks Oog en Oor (l.) spreekt met burgemeester Bouke Arends over de coronacrisis. (Foto: Mabel Böhms Media)

Kleine ondernemers in Westland voelen zich door de derde lockdown meer in de steek gelaten dan ooit tevoren. Burgemeester Bouke Arends legde op uitnodiging van Biz ’s-Gravenzande zijn oor te luister in ’s-Gravenzande.

door Evelyne Lammerding

Ondernemers in tot niet essentieel verklaarde branches hebben de afgelopen twee jaar alles uit de kast getrokken om de pandemie ook financieel te overleven. Hun creativiteit bestaat nog steeds, maar de derde lockdown beukt in op hun uithoudingsvermogen enthousiast te blijven. Ze begrijpen de noodzaak voor de maatregelen, maar missen bewegingsvrijheid om die regels praktisch toe te passen. Daarnaast vallen de steunmaatregelen hen behoorlijk tegen.

Een kledingzaak aan de Langestraat heeft na zes jaar ondernemen in ’s-Gravenzande de deuren recent gesloten. “Er is nog teveel onzeker en met het verlengen van het huurcontract leg je je voor een aantal jaren vast. Deze ondernemers zagen het niet meer zitten,’’ vertelt Marja van den Berg van Biz ‘s-Gravenzande aan burgemeester Bouke Arends tijdens de rondgang door het centrum. Arends bezoekt acht uiteenlopende ondernemers om te horen hoe het hen nu vergaat.

Kapsalon

“De rek is eruit,’’ zegt Marjolein Gelderbloem in de kapsalon die zij al zestien jaar samen met haar man Jeroen runt. Alle zogenaamde niet-essentiële zaken zijn voor derde keer verplicht dicht. Ondernemers zagen deze lockdown niet aankomen. Die raakt hen extra hard. De steun is deze keer minder en eerdere steunmaatregelen blijken niet zo lekker te werken als de rijksoverheid voorstelt: “De bbz-regeling (bijstand voor zelfstandigen, red.) wordt alleen betaald als je een volle maand dicht bent,’’ legt Gelderbloem uit. “En elke keer komt de lockdown halverwege de maand. In december zijn wij twee weken open geweest. Dus hebben wij geen recht op bbz. Stel dat we deze maand op 31 januari open mogen, dan kunnen we ook geen aanspraak doen, omdat je dan een dag open bent geweest.’’

Ook bij de NOW-regeling voor personeelsbehoud schuilt een addertje onder het gras. Haar man vertelt dat in de salon vorig jaar in maart flink werd overgewerkt nadat er in januari en februari geen klant was geknipt. Door de overuren draaide de salon precies iets teveel omzet om voor de NOW-regeling in aanmerking te komen.

“Nu zien we alle lasten doorgaan. Maar als je dicht bent, kan je die niet betalen,’’ aldus Jeroen Gelderbloem. “En wij zijn tot maart de NOW 1 aan het terugbetalen.’’

“Je krijgt een lekkende reddingsboei toegeworpen terwijl je al aan het verzuipen bent,’’ typeert zijn vrouw de steunmaatregelen.

Strubbelingen

Arends hoort de meningen en problemen van de ondernemers. Het verhaal van horeca-ondernemer Adelhard Stoel doet Arends even stilvallen. Stoel transformeerde zijn Indiase restaurant met hulp van het tv-programma van chefkok Herman den Blijker tot een Italiaans restaurant. Twee dagen na de opening in maart 2020, kwam de eerste lockdown. Het tv-programma stond voor oktober 2020 in de agenda. Maar reclame kon het niet maken; twee dagen na de uitzending, volgde de tweede lockdown. “Vorig jaar gingen we over op pannenkoeken,’’ zegt Stoel. Twee dagen draaide het nieuwe concept, toen de derde lockdown kwam.

Vanwege de verplichte sluitingen en daarnaast de 1,5-maatregel die zijn zaak halveert, wilde Stoel huurverlaging. Maar: “De eigenaar van het pand wil niet praten over huurprijsverlaging. Die kwam er pas nadat ik een advocaat had ingeschakeld.’’

Stoel vraagt zich af of de gemeente iets kan betekenen voor ondernemers die met vastgoedeigenaren in de knoop liggen. Arends legt uit dat dit niet kan, maar trekt zich het verhaal aan. “We zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de leefbaarheid. Hoe zit het met de moraliteit en solidariteit ten opzichte van elkaar?’’

De komende weken bezoekt de burgemeester ook ondernemers in andere Westlandse dorpen. Directe invloed heeft hij niet op het coronabeleid. Wel speelt hij de ondernemersuggesties en -problemen door naar het landelijke Veiligheidsberaad.