dierenpartij: niet in begrazingsweide

Algemeen

Niet in de Begrazingsweide op de Landtong

Partij voor de Dieren wil wel windmolens, maar niet dáár!

Een megaturbine in de Begrazingsweide op de Landtong Rozenburg is geen goede zaak, vindt de Partij voor de Dieren. Klimaatbeleid mag er niet toe leiden dat de biodiversiteit verloren gaat.

Door Kor Kegel

Dat zegt Jaap Rozema, fractiemedewerker van de Partij voor de Dieren in Rotterdam. Hij heeft op uitnodiging van Stichting Leve de Landtong weer eens een bezoek aan de Landtong Rozenburg gebracht. Het was al lang geleden dat Jaap Rozema er kwam. “Ik ben opgegroeid in Maassluis, dus ‘daaro’ aan de overkant. Rozenburg vonden wij pubers destijds maar saai; wat kun je nu aan met al dat groen en die rust? Nu ik er wat jaartjes bij heb en inmiddels ook vader ben geworden, snap ik dat de Rozenburgers het mooie van dit leven het allerliefst koesteren. En beschermen tegen kortetermijnbelangen, want eenmaal weg is altijd weg. De Landtong is zo’n oase waar je voor wilt gaan, altijd met toekomstige Rozenburgse generaties in het achterhoofd.”

Leve de Landtong had hem uitgenodigd nadat de PvdD tegen een motie van Leefbaar Rotterdam had gestemd, die tegen de zeer hoge windmolen gericht was. Maar omdat de motie sprak van helemaal geen windmolens op de Landtong, stemde de fractie van de PvdD tegen. “Ik vind namelijk dat de Landtong heel goed een rol kan spelen in de klimaatcrisis waar ook het Rozenburg van de toekomst mee te maken krijgt. “Het dorp is nu al omgeven door een fossiel landschap, dat niet alleen voor opwarming van de aarde zorgt, maar ook de lucht van de Rozenburgers verpest. We moeten zo snel mogelijk de transitie naar schone industrie realiseren, anders kun je Rozenburg wel opgeven. Opdweilen, beter, want een stijgende zeespiegel valt niet weg te redeneren.”

Windenergie heeft de toekomst, zegt Jaap Rozema. “Maar windmolens moeten dan wel ergens komen. Ik denk dat de Landtong in potentie – let wel: in potentie! – een geschikt gebied is om die molens ergens neer te zetten. Rozenburg is dunbevolkt. Maar ook dikbevolkt, want heel veel prachtige dieren. Aan die geschiktheid zitten dus wel een aantal voorwaarden vast. Zo mag plaatsing van windmolens nooit ten koste gaan van de natuur. Een windmolen pal op de Begrazingsweide is daarom een slecht idee, omdat hier biodiversiteit wordt ingewisseld voor klimaat. Dat is helemaal niet nodig.”

Hij vraagt zich af of locaties verder op de Landtong al zijn onderzocht. “Ik waag het te betwijfelen,” zegt hij. Hij vindt de energietransitie belangrijk, maar de natuur ook. “Die twee idealen zijn niet uitwisselbaar; klimaat versus natuur is een valse tegenstelling waar de Partij voor de Dieren niet aan meewerkt. In de gemeenteraad hebben wij afgelopen jaren met succes aangedrongen op natuurbescherming bij de zoektocht naar locaties voor windmolens. Zo worden windparken niet aangelegd op erkende vogeltrekroutes. Een volgende stap is om te zorgen voor biodiversiteitsbeleid in die zoektocht. Zodat we kunnen genieten van wat er al is en vooruit kunnen kijken naar een fossielvrije toekomst. En dat doen we samen met de Rozenburgers. Échte Rotterdammers, die trots zijn op hun dorp en de klimaat- en biodiversiteitscrisis willen aanpakken.”