D66-lijsttrekker loopt van Maasvlakte naar Nesselande

Algemeen
Rob Oosterlee en Chantal Zeegers tijdens hun wandeling via het Calandpark naar de walstroomlocatie. Op de achtergrond enkele paarden van de manege en de Thialf.  Foto: fractie D66 Rotterdam.
Rob Oosterlee en Chantal Zeegers tijdens hun wandeling via het Calandpark naar de walstroomlocatie. Op de achtergrond enkele paarden van de manege en de Thialf. Foto: fractie D66 Rotterdam. (Foto: ( ))

Chantal Zeegers wandelt van strand tot strand via Landtong

Ze noemde het een klimaatwandeling. Van het strand aan de Maasvlakte liep ze naar het strand van Nesselande. Daartussen ligt heel Rotterdam en woensdag en donderdag deed ze ook Rozenburg aan.

Door Kor Kegel

Chantal Zeegers zit voor D66 in de Rotterdamse gemeenteraad. Ze is fractievoorzitter. Voor de raadsverkiezingen van woensdag 16 maart is ze ook lijsttrekker, dus ze gaat voor een nieuwe termijn aan de Coolsingel. Maar politiek vindt niet alleen in het stadhuis plaats, zegt ze. Daarom gaat ze veel de stad in om met de bewoners en ondernemers te praten.

Bovendien houdt ze van wandelen, dus van die 55 kilometer lopen kregen haar voeten geen blaren. Bovendien deed ze het niet in één keer, maar in etappes. Woensdagavond werd ze bij de dorpsentree Volgerweg ontvangen door Rob Oosterlee, technisch voorzitter van de gebiedscommissie Rozenburg. Hij was daartoe door D66 uitgenodigd. Hij vergezelde haar tijdens de wandeling over bedrijventerrein Pothof, waar hij vertelde over de doorsteek die de ondernemers voor het vrachtverkeer willen rechtstreeks naar de Droespolderweg. Over de Laan van Nieuw Blankenburg en de Burgemeester Just de la Paisièresstraat kwamen ze in de Emmastraat, waar Chantal Zeegers een kamer had gehuurd in Hotel Rozenburg. Ze was intussen goed bijgepraat over de bestuurlijke veranderingen van Rozenburg (eerst zelfstandige gemeente, toen deelgemeente van Rotterdam, daarna gebied) en de onduidelijkheid hoe de toekomstige dorpsraad Rozenburg zich zal ontwikkelen.

Donderdagochtend sprak zij met Frans Desloover, directeur-bestuurder van Ressort Wonen, die haar vertelde aan welke woningtypes de meeste behoefte bestaat, en met secretaris Else ’t Hooft-Alberti en penningmeester Thea Bergwerff van Stichting Leve de Landtong. Daar raakte ze overtuigd van het Rozenburgse enthousiasme voor een groene bestemming van de Landtong Rozenburg en de weerzin die er bestaat tegen een hoge windturbine in de Begrazingsweide. De stichting is niet tegen windmolens, maar wel tegen een enorme turbine en nota bene in het groen.

In de middag trok ze opnieuw op met Rob Oosterlee. Ze wandelden van het hotel naar het walstroomproject op de Landtong en dat deden ze met een bekoorlijk ommetje: eerst over de Molenweg naar het Raadhuisplein, waar ze te horen kreeg hpe merkwaardig lang het heeft geduurd voordat het ledscherm aan de zijgevel van de dierenzaak bevestigd mocht worden. Vandaar liepen ze naar de Boulevard, waar een trap moet komen aan het eind van de Raadhuisstraat. Vervolgens passeerden ze de veerpont om bij Bakboord naar de Zanddijk te gaan. Aan het eind namen ze een stukje Zandweg om lopend langs de Dorpstuin naar de Vinkseweg en het Calandpark te gaan. Via de Begrazingsweide kwamen ze bij de walstroomvoorziening van Eneco voor de kraanschepen van Heerema. Daar kreeg Chantal Zeegers te horen hoe de Rozenburgers met succes de bouw van distributieloodsen hebben weten tegen te houden. Toen ze eenmaal bij het Educatief Informatie Centrum (EIC) op de watertaxi naar Rotterdam stapte, wist ze alles van de grote veranderingen die zich sinds de jaren zestig op het eiland Rozenburg hebben voltrokken.

Rob Oosterlee en Chantal Zeegers tijdens hun wandeling via het Calandpark naar de walstroomlocatie  Foto: fractie D66 Rotterdam.