Vlaggen van Leve de Landtong bij dorpsentrees in top

Algemeen
Rob Oosterlee en Marijke Sonneveld-Dijkman hijsen de vlag bij de dorpsentree Grote Stern.
Rob Oosterlee en Marijke Sonneveld-Dijkman hijsen de vlag bij de dorpsentree Grote Stern. (Foto: Patrick Wanders)

Bij alle entrees tot het dorp Rozenburg, bij het gemeentehuis en bij molen De Hoop hangen sinds zondag nieuwe groene vlaggen. Het zijn vlaggen die Stichting Leve de Landtong heeft laten vervaardigen uit vreugde over de groene bestemming die de Landtong Rozenburg krijgt.

Door Kor Kegel

Rob Oosterlee, op wiens initiatief de gebiedscommissie Rozenburg nieuwe vlaggenmasten bestelde, bij elke dorpsentree twee, hees de eerste Landtongvlag zondagmiddag bij de entree Grote Stern samen met de voorzitter van de stichting, Marijke Sonneveld-Dijkman. “We hebben de vlaggen laten maken uit blijdschap dat de gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam een akkoord hebben bereikt over het groen houden van de Landtong,” zei Marijke Sonneveld.

De dag dat de Rotterdamse wethouder Roos Vermeij het op de Landtong bekend kwam maken, donderdag 23 december, wordt voortaan gevierd. Elk jaar op 23 december zullen opnieuw de Landtongvlaggen in top worden gehesen.

“Ik deel in je blijdschap, Marijke,” zei Rob Oosterlee. “Er wordt wel eens gezegd dat gevoel een slechte raadgever is, maar ik heb vanaf dag één het gevoel gehad dat we de strijd om een groene Landtong zouden winnen. De Rotterdamse politiek stond open voor wat we op Rozenburg willen. We gaan het redden, wist ik.”

“We hebben de stichting opgericht in het vertrouwen in een goede afloop. Anders ga je er toch niet aan beginnen,” reageerde Marijke Sonneveld.

Nadat de vlag aan de Grote Stern gehesen was, gingen ze nog naar de Volgerweg en de Tienmorgenseweg waar eveneens de Rotterdamse vlag (tijdelijk) vervangen werd door de Landtongvlag. Hetzelfde gebeurde bij het gebiedskantoor (Rob Oosterlee noemt het nog altijd het gemeentehuis) en bij molen De Hoop. De Rotterdamse vlaggen keren over ongeveer drie weken terug. Maar steeds als er belangwekkend en positief nieuws is over de Landtong, worden de groene vlaggen weer gehesen.

Er zijn genoeg vlaggen, want later die dag bleek er ook een boven de voortuin van het gezin Oosterlee te wapperen. Marijke Sonneveld: “Wij inventariseren momenteel hoeveel interesse er is bij de Rozenburgers om een Leve-de-Landtong-gevelvlag te bemachtigen. Ze zijn een meter bij anderhalve meter en één vlag kost zestig euro. Bij afname van tien vlaggen kosten ze dertig euro per stuk. Bij twintig vlaggen komt de prijs op tweeëntwintig euro. 

Wie geïnteresseerd is en vóór aanstaande maandag een bestelling doet, kunnen we de benodigde exemplaren in één order bestellen. De kosten per vlag kunnen dan misschien nog verder omlaag.”

Bestellen kan bij levedelandtong@gmail.com